Eşec al negocierilor inter-coreene

coreea-reuters-ongjin-county-handout-case-prabusite-bombardamentul-nord-coreean.jpg

Case prăbuşite, după bombardamentul nord-coreean din noiembrie 2010 (Foto : Reuters / Ongjin County-Handout)

Negocierile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud au eşuat, anunţă agenţia de presă naţională sud-coreeană. Oficialii militari din cele două ţări nu au reuşit să stabilească un calendar al negocierilor la nivel înalt, moment văzut drept un pas înapoi în eforturile de a calma tensiunile din peninsulă.

"Negocierile s-au năruit. Nici măcar nu au căzut de acord asupra unei date pentru viitoarea întâlnire", a declarat un oficial al Ministerului pentru Unificare de la Seul, citat de Reuters. Informaţia nu este confirmată, dar nici infirmată de Ministerul sud-coreean al Apărării.

Presa locală scrie că Sudul a cerut Phenianului să admită rolul său în cele două atacuri de anul trecut, care au provocat moartea a 50 de oameni şi să prezinte scuze, însă Nordul a refuzat să discute problema.

Întâlnirea dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud a fost prima de la bombardarea, în luna noiembrie, de către Phenian a unei insule sud-coreene, incident care a intensificat tensiunile dintre cele două ţări.

Recent, cele două state începuseră o serie de discuţii pe teme militare.

În luna martie 2010, artileria nord-coreeană a scufundat o navă sud-coreeană, iar în noiembrie 2010, Phenianul a atacat o insulă din Coreea de Sud, ca răspuns la manevrele militare efectuate de Seul în apropiere de frontiera maritimă între cele două Corei.

Tensiunile între cele două state sunt vechi. De altfel, Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află teoretic în război, întrucât războiul coreean din 1950 - 1953 nu s-a încheiat printr-un tratat de pace.