Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eşec la Bruxelles, dar Van Rompuy a modificat articolul 45

summit.jpg

Eşec la Bruxelles, dar Van Rompuy a modificat articolul 45REUTERS/Yves Herman

Liderii europeni s-au despărţit, vineri seara, fără a ajunge la un consens. Eşecul discuţiilor a dus la încheierea prematură a summit-ului. Liderii europeni vor încerca să găsească totuşi o soluţie  în ianuarie sau februarie 2013, la un nou summit.  Herman Van Rompuy şi Angela Merkel cred în posibilitatea unui acord atunci, deşi mesajul dat acum de liderii europeni denotă o lipsă vădită de solidaritate.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Marii contribuitori ai Uniunii Europene au respins ultima propunere a preşedintelui UE, Herman van Rompuy.  Reducerea cerută  de marile state contribuitoare, de minim 100 de miliarde de euro, nu a fost luată în discuţie. Prin urmare, aprobarea bugetului UE a fost amânată.

În ceea ce priveşte România, pentru moment aceasta ar scăpa de controversatul Punct 45, care o discrimina. Punctul a fost înlocuit de un alt articol, care afectează acum mai mult ţări, în special Slovacia (articolul 44 din noua propunere). Subiectul rămâne însă în continuare deschis.

Este sigur însă că România obţine dublarea subvenţiilor sale directe pentru agricultori - de altfel singura certitudine obţinută în urma acestui summit.

Suma globală a bugetului UE pe perioada 2014 - 2020 pusă în discuţie la summit este de 972 de miliarde de euro. O parte covârşitoare din această sumă ar urma să meargă către agricultură şi fondurile de coeziune, ceea ce ar avantaja România.

Coeziunea, apărată cu dinţii de cel puţin 16 state UE, ar primi un plus de 11 miliarde, ceea ce face ca noua suma să fie de 320 de miliarde de euro.

Agricultura ar primi  înapoi 7.7 miliarde,  or la inceput  Van Rompuy vorbea despre reduceri substantiale si aici . Din fericire, aceste fonduri sint readăugate subventiilor directe.

România a obtinut dublarea fondurilor pentru aceste subventii de la 5.5 miliarde, cât au fost acordate intre 2007 si 2013, la 11 miliarde dupa 2014.

Decuplarea de capacitatea de absorbţie

Amintim, România s-a străduit să convingă Germania să renunţe la un punct discriminatoriu, cel care lega fondurile de coeziune de capacitatea extrem de scazuta a Bucureştiului  de a atrage banii comunitari.

Van Rompuy a modificat acest paragraf . El a fost înlocuit acum cu un altul, care spune că, avînd în vedere circumstanţele dificile, în următoarea perioadă fondurile de coeziune nu vor putea creşte cu peste 110% faţă de sumele actuale.

Această formulare, dacă este păstrată până la anul, va afecta în continuare România. dar ea nu va fi singura vizata, Slovacia ar avea mai mult de suferit.

Preşedintele Traian Băsescu