Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eşec la Consiliul de Securitate în dosarul coreean

onu-logo-2.jpg

Nici un consens în Consiliul de Securitate al ONU, în dosarul nord-coreean

Discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU asupra situaţiei din Peninsula Coreeană au eşuat, fără o declaraţie finală. Rusia a avertizat : comunitatea internaţională nu mai are nici un "plan de acţiune".

China a respins cererile ţărilor occidentale de includere în declaraţia finală a unei condamnări a Phenianului, pentru bombardamentul din 23 noiembrie, în care au fost ucise patru persoane.

Eşec total. Dar era de aşteptat. Între prudenţă şi nevoia de acţiune. Cam aşa s-ar caracteriza cele aproximativ opt ore de discuţii, între cele 15 ţări membre ale Consilului de Securitate.

Au fost şi discuţii private cu ambasadorii nord-coreean şi sud-coreean, dar fără un acord pentru o declaraţie finală.

Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin a adăugat în faţa jurnaliştilor că eforturile continuă în mod neoficial între marile puteri, în încercarea de a pune toată lumea de acord asupa unei declaraţii.

Ambasadoarea americană la ONU, preşedintele în exerciţiu al Consiliului de Securitate a declarat însă că era "improbabil ca distanţa" dintre poziţiile membrilor Consiliului să poată fi acoperită.

Ţările occidentale s-au limitat în proiectul lor de declaraţie să spună că "membrii Consiliului de Securitate condamnă bombardamentul de la 23 noiembrie 2010, care a dus la pierderi de vieţi umane, inclusiv civili şi deplânge cu fermitate agravarea tensiunii în Peninsula Coreeană, la care a condus".

Ambasadorul rus a spus că ţara sa a prezentat două idei de declaraţie finală, care erau de a cere celor două Corei "o reţinere maximă" şi să ceară secretarului general al ONU, Ban Ki-moon să trimită un emisar, pentru a discuta cu Phenianul şi Seulul.

Cea de-a doua idee a "primit o susţinere considerabilă" din partea membrilor Consiliului de Securitate, a spus el.

Oficialii locali de pe Insula Yeonpyeong au anunţat luni dimineaţă desfăşurarea manevrelor, fără să comunice ora prevăzută pentru începerea exerciţiului de artilerie cu muniţie reală. Operaţiunile s-au încheiat deja. Phenianul a promis un "dezastru" dacă Seulul nu renunţă la aceste manevre.

Pe 23 noiembrie, artileria nord-coreeană a tras asupra insulei Yeonpyeong, în apropiere de frontiera maritimă contestată dintre cele două ţări, ucigând patru persoane. Acesta a fost primul bombardament al unei zone civile, de la Războiul din Coreea (1950-1953).