Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eşec diplomatic în conflictul sino-japonez

esec-diplomatic-conflictul-sino-japonez.jpeg

Conflictul dintre China şi Japonia privind insulele din Marea Chinei de Est continuă (Foto: Reuters).

Miniştrii de Externe japonez şi chinez s-au întâlnit marţi seară la ONU, la New York, pentru evocarea crizei din Marea Chinei de Est, care a dus la intensificarea tensiunilor dintre cele două ţări, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP. Koichiro Gemba şi Yang Jiechi au reiterat revendicările ţărilor lor cu privire la insulele disputate, au precizat diplomaţii respectivi.

Cei doi miniştri au avut o întâlnire de circa o oră, a confirmat pentru AFP un responsabil japonez.

Potrivit agenţiei oficiale China Nouă, Gemba a insistat asupra dorinţei Japoniei de a naţionaliza trei insule ale arhipelagului, care au fost cumpărate de la proprietarul lor, în timp ce omologul său chinez a reafirmat că este vorba despre "o încălcare flagrantă a integrităţii teritoriale a Chinei".

Potrivit agenţiei japoneze Kyodo, ministrul japonez a invitat China să dea dovada de reţinere, iar Gemba le-a spus jurnaliştilor că atmosfera întâlnirii a fost "sumbră". Întâlnirea a avut loc după unele întrevederi, marţi, la nivel ministerial, la Beijing, care nu au condus însă la niciun progres.

Criza sino-japoneză din Marea Chinei de Est s-a agravat marţi, odată cu sosirea a opt nave ale Pazei de Coastă taiwaneze şi a zeci de vapoare de pescuit în apele teritoriale japoneze în largul arhipelagului Senkaku, aparţinând Japoniei, dar care este revendicat de Beijing şi Taipei, sub numele de Diaoyu.

Tensiunile au crescut brusc la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a cumpărat trei dintre insulele din arhipelag de la proprietarul lor nipon. Imediat, Beijingul a decis să trimită nave spre micul arhipelag, în timp ce în China au avut loc manifestaţii antijaponeze, uneori violente.

Navele japoneze ale Pazei de Coastă au tras marţi cu tunurile de apă, ca să întoarcă aproximativ 40 de bărci taiwaneze de pescuit, escortate de opt nave de patrulare. Între timp, China a anunţat marţi intrarea în serviciu a primului său portavion.