Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Estimări: Hollande în faţa lui Sarkozy, în primul tur al alegerilor din Franţa

exit-poll-hollande-fata-lui-sarkozy-primul-tur-alegerilor-franta.jpg

François Hollande şi Nicolas Sarkozy, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa (Foto: Reuters/Montaj RFI)

François Hollande şi Nicolas Sarkozy se vor confrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Potrivit unor estimări IPSOS-Logica Business Consulting, la comanda France Televisions, Radio France şi France 24, în primul tur, candidatul socialist s-a clasat pe primul loc, la o distanţă de două-trei procente faţă de preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy.

François Hollande a obţinut în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa 28,8% din voturi, faţă de 26,1%, cât a înregistrat Nicolas Sarkozy. Pe locul trei s-a clasat extremista de dreapta Marine Le Pen (Frontul Naţional), cu 20%. Ea este urmată de candidatul sprijinit de comunişti, Jean-Luc Melenchon, cu 11,7 procente.

Care sunt principalele puncte ale programelor lui Nicolas Sarkozy şi François Hollande?

 

 

Socialistul François Hollande propune în materie de economie, între altele, reducerea deficitului public, în vederea atingerii unui echilibru la sfârşitul lui 2017, o reformă fiscală cu o tranşă de 75% pentru veniturile ce depăşesc un milion de euro anual, creşterea impozitului pe avere pentru cei bogaţi, taxarea patrimoniului "exilaţilor fiscal" şi eliminarea unor "găuri fiscale" în valoare de 29 de miliarde de euro.

François Hollande mai vrea crearea a 60 de mii de posturi în educaţie, într-un termen de cinci ani, acordarea dreptului la căsătorie şi adoptare cuplurilor de acelaşi sex, o revenire parţială la pensionarea la vârsta de 60 de ani, diminuarea numărului de imigranţi admişi, asistenţă medicală în vederea unui sfârşit de viaţă demn, reducerea ponderii domeniului nuclear de la 75% la 50%, până în 2025.

În materie de politică externă, François Hollande propune renegocierea tratatului bugetar european şi retragerea trupelor franceze din Afganistan, până la sfârşitul lui 2012.

De partea sa, candidatul conservator la alegerile prezidenţiale din Franţa, Nicolas Sarkozy vrea echilibrarea conturilor publice încă din 2016, creşterea TVA de la 19,6% la 21,2 procente, impozitarea "exilaţilor fiscal" şi interzicerea primelor de concediere în contractele de management.

 

 

Sarkozy propune de asemenea înjumătăţirea numărului imigranţilor clandestini la 100 de mii şi înăsprirea condiţiilor de reîntregire a familiei, etichetarea cărnii în funcţie de modul de sacrificare şi o reformă a formării profesionale.

Nicolas Sarkozy mai vrea introducerea regulii de aur în Constituţie, adică obiectivul revenirii la echilibrul finanţelor publice şi diminuarea cu aproximativ 10% a numărului de parlamentari.

În materie de politică externă, preşedintele-candidat propune revizuirea Acordurilor Schengen, în vederea consolidării controlului la frontiere şi aplicarea unui Buy European Act (după modelul unei legi americane care obligă statul să utilizeze produse fabricate intern în contractele publice), o retragere a trupelor din Afganistan devansată la sfârşitul lui 2013.