Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ETA susţine că încetează focul definitiv

eta-trei-militanti-mascati.jpg

Mişcarea separatistă bască ETA anunţă încetarea definitivă a focului.

Grupul separatist basc ETA a anunţat o încetare permanentă a focului, în lupta sa privind independenţa faţă de Spania. Mişcarea separatistă a contactat un ziar basc, Gara, pentru a anunţa sfârşitul campaniei de violenţă, care a durat patru decenii.

"ETA a decis să înceteze focul definitiv, lucru care va putea fi verificat de către comunitatea internaţională", se arată într-o declaraţie a mişcării separatiste. Acest lucru ar putea însemna că militanţii ETA ar fi dispuşi să se dezarmeze, potrivit specialiştilor.

O înregistrare video trimisă presei arată trei persoane cu glugă albă pe cap. "E timpul să acţionăm cu responsabilitate istorică", spun ele.

Guvernul spaniol rămâne sceptic : "anunţul este insuficient şi nu e ceea ce spera societatea spaniolă", declară ministrul de Interne.

Lupta armată a mişcării separatiste pentru obţinerea independenţei Ţării Bascilor, în nordul Spaniei şi sud-vestul Franţei s-a soldat cu moartea a peste opt sute de oameni, de când a început, în 1968, sub dictatura militară din Spania.

Atât Guvernul de la Madrid, cât şi Statele Unite şi Uniunea Europeană etichetează ETA drept o organizaţie teroristă.

ETA este abrevierea pentru Euskadi Ta Askatasuna (în bască înseamnă "Pământul Basc şi Libertate"sau "Ţara Bascilor şi Libertate"). Simbolul organizaţiei este un şarpe încolăcit pe un topor. Sloganul său este Bietan jarrai ("Continuă ambele").