Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Euro 2012: Polonia şi Ucraina nu joacă în aceeaşi ligă

gdansk.jpg

Noul stadion de la Gdansk. REUTERS / Kacper Pempel

Campionatul European de fotbal începe vineri. Competiţia este co-organizată de două state vecine, Polonia şi Ucraina. Prima, membră a UE din 2004, se apropie tot mai mult de imaginea unei ţări "model" în timp ce a doua, Ucraina, este descalificată pe plan politic din cauza dosarului Timosenko dar nu numai.

O amplă anchetă publicată de ziarul La Croix, ne rezumă diferenţele dintre aceste două ţări care, în mod evident, nu joacă în aceeaşi divizie. Pentru Polonia, co-organizarea lui Euro2012 vine ca o confirmare simbolică a statutului ei de ţară de prim rang în UE. Un stat intrat acum 8 ani în rândul celor 27, dar care de atunci a evoluat, devenind uneori chiar un exemplu pentru "vechii" membri ai Uniunii.

Astfel, în timp ce europenii se străduiesc azi să adopte un pact bugetar care să limiteze datoria suverană la 60% din PIB, Varşovia a adoptat încă de acum trei ani o lege şi mai strictă care fixează pragul de alertă la 55 de procente. Principală beneficiară a fondurilor europene, Polonia nu se mulţumeşte doar cu statutul de destinatar al subvenţiilor de la Bruxelles. Varşovia pledează în favoarea unei adevărate federaţii între cele 27 de state membre UE.

Dacă analiştii politici ridică aşadar în slăvi Polonia de astăzi, nu la fel se întâmplă cu Ucraina vecină, ţară în care meciurile de fotbal se vor disputa în paralel cu procesul Iuliei Timosenko. Un proces expeditiv, criticat de tot Occidentul şi marcat de greve ale foamei declanşate de fostul premier, simbol al revoluţiei portocalii.

Afacerea Timosenko a reuşit astfel să discrediteze complet puterea de la Kiev întruchipată de preşedintele pro-rus Victor Ianukovici acuzat că vrea prin acest proces - privit ca unul politic - să scape de principala sa rivală în contextul legislativelor de la toamnă. Când a fost selecţionată în 2007 ca să co-organizeze Euro2012, Ucraina tocmai trăise "revoluţia portocalie".

A-i acorda co-organizarea competiţiei era aşadar o încurajare pentru ca ţara să continue pe drumul democraţiei. Apoi, era şi un semn că Europa celor 27 nu este o fortăreaţă închisă, o ţară UE se poate alătura uneia din afară ca să găzduiască o competiţie sportivă. Anii au trecut însă şi pariul a fost parţial pierdut. Ucraina regresează în domeniul democraţiei, al statului de drept, dar este şi un stat extrem de corupt.

Dacă cei 27 au negociat şi parafat deja un acord de asociere cu Kievul, semnarea definitivă a textului depinde de evoluţia procesului Timosenko. Între timp, Ianukovici s-a apropiat şi mai mult de Rusia lui Putin, o tendinţă pe care Bruxelles riscă s-o califice drept  incompatibilă cu apropierea de Europa.

Ucraina şi Polonia sunt la ani lumină diferenţă inclusiv pe plan economic. Polonia este singura dintre cele 27 de ţări UE care a evitat recesiunea. Cererea internă şi în particular sectorul construcţiilor au menţinut ţara la suprafaţă. Pentru organizarea competiţiei de fotbal, Varşovia a investit 25 de miliarde de euro. Doar o mică parte din sumă a fost destinată celor 4 stadioane pe care se vor disputa meciurile.

Restul a fost injectat în infrastructura rutieră şi feroviară. Trebuie spus, competitivitatea Poloniei se datorează şi monedei sale, un avantaj ce va dispărea însă odată cu aderarea ţării la zona euro. În Ucraina în schimb, grava recesiune provocată de criza din 2008 a lăsat sechele grave. Ţara trăieşte în parte graţie ajutoarelor FMI dar economia rămâne una de tip mafiot. În clasamentul "Doing businnes 2012" Ucraina figurează pe ultimul loc.