Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa - ce e de făcut?

200806-5288.jpg

Europa - ce e de făcut?

Dupa prima zi a summit-ului de la Bruxelles, Europa vrea sa dea un mesaj optimist „Ratificarea tratatului de la Lisabona trebuie sa continue, chiar daca Irlanda a spus NU», a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Dincolo de vointa afisata, apar insa mai multe semne de intrebare.

Opt state nu au ratificat inca tratatul de la Lisabona. Ele au obligația sa o facă, a explicat Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Discursului voluntarist al presedintelui Comisiei i s-a opus insa cel al premierului Sloven, care asigura presedintia Uniunii Europene. „Nu putem impune o data limita nimanui, nici Irlandei, nici celorlalti", a spus el.

Problema irlandeza ramine nerezolvata, in urma votului negativ de acum o saptamina, iar nimeni la Bruxelles nu indrazneste sa spuna clar care e solutia. „Trebuie sa dialogam, insista presedintele francez Nicolas Sarkozy", care a anuntat ca va vizita Irlanda imediat dupa ce Franta va prelua presedintia Uniunii Europene, adica in luna iulie. Dupa discutii, dupa o perioada de reflectie, Irlanda va prezenta un raport in octombrie in care va incerca sa identifice solutii la iesirea din criza.

Discutile continua si intrucât la aceasta prima sedinta de lucru a summitului de la Bruxelles nu au avut timp sa se exprime toate delegatiile.

Nicolas Sarkozy a recunoscut ca nu numai Irlanda reprezinta o problema. Liderii Europeni spera sa ajunga azi dimineata la un compromis si cu Cehia - tara ai carei lideri ezita sa ratifice tratatul. Problema poate fi cu atât mai serioasa, cu cit Cehia va prelua presedintia Uniunii EUropene imediat dupa Franta, adica la intai ianuarie 2009.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

20/06/2008; 10h00