Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa este incapabilă să vorbească pe o singură voce în Egipt

egipt-baricada-reuters-yannis-behrakis.png

Proteste în Egipt (Foto : Reuters / Yannis Behrakis)

Armata ar putea interveni în caz de haos în Egipt, unde regimul preşedintelui Hosni Mubarak este contestat de o mişcare populară fără precedent, a afirmat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Ahmed Abul Gheit. Manifestanţii au continuat să-l sfideze pe preşedintele Mubarak, încercuind Parlamentul şi sediul Guvernului din Cairo, în pofida avertismentelor regimului, care îi acuză că riscă să ducă Egiptul în haos. Între timp, diplomaţia europeană este incapabilă să acţioneze unitar în faţa acestei crize.

Criza din Egipt a scos în evidenţă imperfecţiunile diplomaţiei europene, care e încă departe de a vorbi cu o singură voce. "Avem o Înaltă Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, dar statele membre continuă să aibă propria poziţie şi uneori în mod dispersat", a declarat şeful popularilor europeni, francezul Joseph Daul.

Revoltele de pe faţada sudică a Mediteranei reprezintă prima criză internaţională gravă, pe care Europa trebuie să o înfrunte, de la încheierea tratatului de la Lisabona, la sfârşitul lui 2009. Un tratat care şi-a propus să mărească vizibilitatea diplomatică a Uniunii, prin crearea unui serviciu comun de acţiune externă. Bilantul este însă negativ. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton este criticată mai mult ca oricând, fiind considerată neexperimentată. În Parlamentul European se vorbeşte mai ales de o aşa-numită eroare de "casting", deşi guvernele statelor membre îşi ascund tot mai greu nemulţumirea faţă de prestaţia lui Ashton.

Totodată, consideră observatorii, statele membre nu fac nimic pentru a-i uşura munca, multiplicând declaraţiile şi iniţiativele externe, fără consultarea serviciului diplomatic european.

În faţa unei Înalte Reprezentante pentru Politică Externă din ce în ce mai slăbite, fiecare capitală încearcă să-şi facă auzită vocea.

"Concepţia pe care o am despre Europa nu este că cei 27 de şefi de state trebuie să tacă, numai pentru că avem şansa de a o avea pe doamna Ashton la cârma diplomaţiei europene", a declarat ironic preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Frustrarea este mare în rândul statelor mici ale Uniunii, care îşi vedeau atribuit un rol, graţie serviciului comun de acţiune externă. Cu greu, cei 27 de membri ai Uniunii au decis vinerea trecută să o trimită pe Catherine Ashton în Tunisia şi în Egipt, la jumătatea lunii februarie.

Totuşi, surse diplomatice europene au declarat pentru Agenţia France Presse că mulţi miniştri europeni de Externe fac jocuri de culise, pentru a fi primii care vizitează Egiptul.