Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa, victimă colaterală în Afganistan?

Europa ar putea fi nevoită să facă un efort mai mare în Afganistan, după moartea liderului terorist Osama ben Laden. Iată ce spune la RFI vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Ioan Mircea Paşcu. El nu exclude ca Statele Unite să urgenteze calendarul retragerii, caz în care greul ar cădea pe europeni.

Principalele schimbări aduse de eliminarea lui Osama ben Laden se vor simţi în Afganistan, crede Ioan Mircea Paşcu. El se aşteaptă ca SUA să se retragă mai repede din această ţară, ceea ce va presupune un efort suplimentar pentru europeni.

"Eu mă aştept ca principalele transformări să aibă loc în acest plan, respectiv al calendarului retragerii americane din Afganistan. Cu alte cuvinte, se poate spune că se declară victorie şi cu aceasta lucrurile se încheie", spune vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Afganistan

Ioan Mircea Paşcu, euro-deputat PSD

AscultăDownload

"Pe de altă parte, ce se întâmplă cu Europa, care este angajată într-un proces mult mai amplu de construcţie statală în Afganistan şi care probabil va trebui să preia şi sarcina asigurării securităţii, dacă Statele Unite vor urgenta ieşirea militară din Afganistan?", se întreabă Paşcu.

Ioan Mircea Paşcu vorbeşte de o "victorie psihologică" după uciderea liderului reţelei teroriste Al-Qaida. "Pentru Europa înseamnă, psihologic vorbind, o victorie în această luptă împotriva terorismului, dar mă tem că va însemna probabil un efort mai mare în Afganistan, în cazul în care opinia publică americană va presa administraţia să urgenteze ieşirea militară de acolo", explică parlamentarul socialist european.