Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europarlamentar olandez: Guvernul olandez pare că face totul pentru a distruge proiectul european

Eurodeputatul socialist Thijs Berman, aflat în opoziţia olandeză, vorbeşte într-un interviu pentru RFI despre un “război al lalelelor” declanşat de România ca reacţie la refuzul Olandei de a accepta chiar şi o aderare parţială la spaţiul Schengen. Deşi dezaprobă concesiile făcute de guvernul de la Haga partidului populist care asigură majoritatea, Thijs Berman constată că România are în continuare probleme cu corupţia la vamă. “Trebuie spus că extinderea UE s-a petrecut prea repede, din 2004 şi că poate am fi putut aştepta, măcar cu Bulgaria”.

Rep :Care este reacţia dumneavostra la decizia guvernului olandez de a nu susţine aderarea României şi a Bulgariei acum la Spaţiul Schengen ?

TB : Guvernul olandez este minoritar de dreapta şi susţinut de extrema dreaptă ; acest guvern este deci foarte ferm în ceea ce priveşte extinderea UE şi controlul frontierelor externe Schengen. Aceasta este într-adevăr exigenţa partidului de extremă dreapta care susţine guvernul . Aşa că aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen a fost refuzată de guvernul olandez din cauza corupţiei de la vămi şi din cauza fricii că aceste frontiere noi ale Spaţiului Schengen ar putea fi nesigure.

Rep : Dar faptul că mai multe camioane olandeze cu flori au fost oprite la vama română din cauza suspiciunilor privind existenţa unei bacterii nu arată că dimpotrivă sistemul funcţionează şi că frontierele nu sint nesigure ?

TB : Da, s-ar zice că vama română sau chiar şi cea bulgară funcţionează perfect când este vorba de lalelele olandeze… Mie mi se pare că s-a pornit un « război al lalelelor ».  Refuzul olandezilor de a vedea un progres în situaţia română îşi găseşte imediat răspunsul printr-un alt refuz.

Şi iată cum se sfărâmă unitatea europeană, iată cum se face că sistemul se gripează…Trebuie spus, pe de altă parte, că extinderea UE s-a petrecut prea repede, din 2004 şi că poate am fi putut aştepta, măcar cu Bulgaria.

MG : Totuşi, anul acesta Parlamentul European a susţinut cu o largă majoritate aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, cu un aviz extrem de favorabil al comisiei competente, cea a Libertăţilor civile. Poziţia guvernului olandez n-o contrazice pe cea a Parlamentului European ?

TB : Ba da, dar guvernul olandez este cel al unui stat suveran, si fiecare stat trebuie să-şi  spună părerea. Ce este trist este că acest guvern pare să facă totul pentru a frâna Europa şi a distruge proiectul european.

Şi chiar dacă există în continuare mari probleme cu corupţia în vămi în România şi Bulgaria, Guvernul olandez e bănuit că găseste pretexte pentru a face pe plac unui partid populist şi pentru a-i arăta că este pe cale de a distruge Europa.

MG : România şi Bulgaria au mai avut totuşi de furcă cu Olanda şi în trecut ; vă amintiţi că în 2005 parlamentul olandez a refuzat o vreme să ratifice Tratatul de Aderare al celor două ţări la UE din aceleaşi motive de corupţie nerezolvată or atunci populiştii nu se aflau la guvernare…Este Olanda mai strictă, mai severă faţă de alte state ?

TB : Poate că este, da, mai strictă sau mai severă dar şi Comisia Europeană a întrerupt fonduri structurale destinate Bulgariei intrucât nivelul corupţiei era atât de grav că nu se mai ştia cu adevărat unde ajung banii. Prin urmare, olandezii nu sint singurii care îi judecă astfel pe bulgari şi pe români.

 
Eurodeputatul socialist Thijs Berman, intervievat de Mihaela Gherghişan