
Politică
Europenii sunt divizaţi în privinţa Libiei
nato-sala-sedinte.jpg

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Poziţia aceasta a fost exprimată luni, 21 martie, la Bruxelles, unde miniştrii europeni de Externe au aprobat un nou număr de sancţiuni împotriva regimului Gaddafi.
Italia a ameninţat chiar că nu-şi va mai pune la dispoziţia operaţiunii militare bazele aeriene de la Napoli, dacă Franţa, Marea Britanie şi SUA nu predau această operaţiune forţelor NATO.
UE se menţine pentru moment în spaţiul ajutorului umanitar care poate fi chiar militarizat şi încearcă să nu-şi depăşească atribuţiile. Secretarul de stat, Bogdan Aurescu explică:"Practic, UE are competenţă deja în ceea ce priveşte asistenţa umanitară şi protecţia civililor. A făcut-o deja, inclusiv în situaţii recente din Africa de Nord. Are mai puţină competenţă UE de exemplu în asigurarea embargoului prin mijloace maritime, ceea ce NATO evident că are deja o expertiză în acest sens".
Această poziţie nu este împărtăşită însă printre altele de Franţa, liderul principal al operaţiunii, care poartă de altfel trei nume: francezii o numesc "Harmattan", britanicii îi spun "Ellamy", iar americanii au botezat-o "Zorii Odiseei".
Cât despre NATO, nici această organizaţie nu a găsit o poziţie comună. Planificarea unei eventuale operaţiuni rămâne o prioritate, dar Germania şi Turcia sunt mai departe împotriva asumării acestui rol de către Alianţa Nord-Atlantică.