Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru euroscepticii croaţi, UE înseamnă Euroslavia

croatii-sunt-asteptati-duminica-referendum-foto-reiters.jpg

Croaţii sunt aşteptaţi duminică la referendum. Foto: Reuters

Croaţia intră pe ultima sută de metri până la referendumul de duminică, la care alegătorii vor decide dacă această fostă republică iugoslavă va deveni sau nu cea de a 28-a ţară membră a Uniuneii Europene la jumătatea anului viitor. Ultimele zile decurg într-o atmosferă de agitaţie pro şi contra. Cele mai noi investigaţii arată că aproximativ 54% din cetăţeni văd viitorul Croaţiei în Uniunea Europeană. Categoric împotriva integrării se declară doar 30 procente.

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomić:

Pe această temă, miercuri s-a pronunţat şi Conferinţa episcopilor catolici croaţi, care cheamă credincioşii să se prezinte la urne într-un număr cât mai mare. Episcopii catolici reuniţi la conferinţă au publicat un comunicat în care citează cuvintele Papei Benedict despre apartenenţa Croaţiei la civilizaţia europeană.

Forţele antieuropene din Croaţia sunt compuse din 14 partide neparlamentare şi 15 organizaţii neguvernamentale. Ele exploatează toate problemele evidente în Uniunea Europeană ca argument pentru a convinge alegătorii că integrarea nu va aduce croaţilor nici un bine. Dimpotrivă, cosideră antieuropenii, fosta Iugoslavie va fi înlocuită cu Euroslavia.

Uniunea Europeană este un proiect al capitalului internaţional”,spune Zeljko Sacic, general de poliţie pensionat. În opinia lui Sacici, cetăţeanul croat a visat de sute de ani libertatea şi propriul stat independent. „Astăzi, politicienii incompetenţi şi incapabili să alinieze interesele naţionale cu cele sociale, includ din nou ţara într-o orânduire globalizată”, arată generalul Sacic.

Primul efect al aderarii la UE, susţin euroscepticii croaţi, vor fi majorarea impozitelor şi creşterea preţurilor. În Croaţia, astăzi nu se plăteşte impozit pentru pâine, lapte, medicamente, cărţi şi alte câteva produse. Aderarea la Uniunea Europeană va obliga conducerea să impoziteze cu cel puţin 5 procente şi aceste produse, lucru care va duce la majorarea preţurilor în lanţ, declară euroscepticii.

Preşedintele Croaţiei, Ivo Iosipovic, a afirmat în nenumărate rânduri că, prin integrarea în Europa, Croaţia nu-şi pierde independenţa. Dimpotrivă, o consolidează. Şeful diplomaţiei croate, Vesna Pusic, a organizat zilele trecute mai multe mitinguri în favoarea integrării, distribuind participanţilor broşuri care descriu toate schimbările care vor avea loc în viaţa oamenilor obişnuiţi. Vesna Pusic a arătat că discursul euroscepticilor se bazează mai mult pe emoţii şi mai puţin pe argumente.

Integrându-se în Europa, Croaţia asigură în primul rând o mai mare stabilitate politică şi economică. Dacă vom fi proşti şi nu vom şti să folosim avantajele economiei naţionale, atunci Europa nu ne poate salva şi înseamnă că nu merităm să existăm”, a declarat Vesna Pusic.

În asemenea împrejurări, comunicatul de miercuri al episcopilor catolici, care au sprijinit partidele de dreapta la ultimele alegeri, este binevenit, apreciază presa croată. Comentatorii politici de la Zagreb se aşteaptă ca duminică să se prezinte la urne cel puţin 60% din electorat şi că totuşi poporul croat să îşi vadă viitorul în clubul statelor devoltate.

Petar Tomić: Pentru euroscepticii croaţi, UE înseamnă Euroslavia