Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evaziune fiscală în Franţa : trei mii de conturi în băncile elveţiene

clip-image001-20090901161034.jpg

Eric Woerth, ministrul Bugetului (Foto : AFP)

Eric Woerth, ministrul Bugetului din Franţa a afirmat că este în posesia unei liste cu trei mii de contribuabili francezi, care ar deţine conturi în trei bănci elveţiene. Depozitele acestora s-ar putea ridica la suma totală de trei miliarde de euro. Ministrul speră că va putea declanşa o vastă operaţiune de regularizare a impozitelor, care ar permite fiscului să recupereze până la şase sute de milioane de euro.

Eric Woerth, ministrul Bugetului din Franţa a afirmat că este în posesia unei liste cu trei mii de contribuabili francezi, care ar deţine conturi în trei bănci elveţiene. Depozitele acestora s-ar putea ridica la suma totală de trei miliarde de euro.

Ministrul speră că va putea declanşa o vastă operaţiune de regularizare a impozitelor, care ar permite fiscului să recupereze până la şase sute de milioane de euro.

"Excepțional !". Acesta este termenul cu care califică această faimoasă listă ministrul Bugetului francez, Eric Woerth. Trei mii de nume, trei miliarde de euro, o evaziune fiscală de mari proporţii.

În această perioadă de criză economică, Franţa utilizează toate mijloacele de care dispune pentru alimentarea casieriei statului. Totalitatea conturilor legale sau ilegale din Elveţia s-ar putea ridica la suma de 40 de miliarde de euro. Un motiv destul de bun pentru ca Bercy-ul să înăsprească tonul.

S-au scos calculatoarele şi la Sindicatul Naţional Unificat al Impozitelor (SNUI). Costul repatrierii unui cont este cel al impozitului pe avere adăugat celui pe venituri, în total 15-20% din valoarea lui. Pentru cele trei miliarde de euro anunţate, fiscul ar putea recupera între 450 şi 600 de milioane de euro.

SNUI aminteşte că există 70 de paradisuri fiscale în lume şi că efectivele administraţiei fiscale franceze au scăzut cu 12% în ultimii şapte ani.

Pentru avocaţi există o problemă juridică privind originea acestei liste. "Vă reamintesc că există legi, nu trăim în sălbăticie. Dacă bancherii elveţieni au transmis aceste liste, ele sunt ilegale. Ne-am putea întreba care este valoarea acestor documente în faţa tribunalelor", declară un analist financiar francez.

În aşteptare, fără să facă publice numele celor trei bănci elveţiene şi cu atât mai puţin a celor trei mii de clienţi, Eric Woerth speră să poată declanşa o acţiune de regularizare a impozitelor până la sfârşitul anului.