Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eveniment mult-aşteptat de moldoveni : două noi consulate

baconschi-teodor-iurie-leanca-inaugureaza-un-consulat-republica-moldova-20100709161247.jpg

Teodor Baconschi şi Iurie Leancă inaugurează noul Consulat de la Bălţi.

În Republica Moldova au fost inaugurate mult-aşteptatele consulate româneşti de la Bălţi şi Cahul. La ceremonia oficială de la Bălţi a fost prezent ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, însoţit de oficiali ai Guvernului român, iar la Cahul a mers secretarul general al Ministerului de Externe de la Bucureşti, Robert Cazanciuc. De asemenea, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă a fost prezent la ceremonia de la Bălţi, de unde transmite corespondentul RFI, Valeria Viţu.

În Republica Moldova au fost inaugurate mult-aşteptatele consulate româneşti de la Bălţi şi Cahul. La ceremonia oficială de la Bălţi a fost prezent ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, însoţit de oficiali ai Guvernului român, iar la Cahul a mers secretarul general al Ministerului de Externe de la Bucureşti, Robert Cazanciuc.

De asemenea, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă a fost prezent la ceremonia de la Bălţi, de unde transmite corespondentul RFI, Valeria Viţu (audio).

Ceremonia de inaugurare de la Bălţi a început cu intonarea imnului României, cel al Uniunii Europene, dar şi al Republicii Moldova. Prezent la eveniment, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi a declarat că prin deschiderea noului consulat se va iniţia o nouă etapă a relaţiilor bilaterale, al căror caracter deschis a fost reconfirmat şi prin încheierea şi realizarea Acordului de mic trafic la frontieră. "Cahul şi Bălţi au potenţial de a deveni poli ai europenizării", a subliniat Baconschi.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă a declarat că ceea ce s-a întâmplat la Bălţi şi Cahul "este un eveniment definitoriu în relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti. Este o fază extrem de importantă în relaţiile moldo-române".

Potrivit lui Leancă, vor fi luate măsuri şi în ceea ce priveşte deschiderea consulatului Republicii Moldova la Iaşi, dar şi a unui nou consulat al României la Ungheni.

Consulul general al României la Bălţi, Dumitru Nicanor Teculescu ne-a declarat că deocamdată nu ştie câte dosare vor fi procesate zilnic, dar dă asigurări că la Bălţi nu vor mai fi cozi ca la secţia consulară de la Chişinău.

Totodată, Nicanor Teculescu promite că vor fi luate măsuri sporite la poarta Consulatului, pentru a nu le mai permite intermediarilor să perceapă taxe, ca să-i înscrie pe solicitanţi printre primii pe listă.

Oamenii cu care am discutat la poarta noului Consulat îmi spun că este un eveniment istoric. "De mult timp ne-am dorit acest Consulat aici, la Bălţi. Nu vom mai merge la Chişinău să petrecem zile întregi pentru a ajunge la ghişeu. Prin deschiderea acestui consulat se reconfirmă o dată în plus că relaţiile dintre Republica Moldova şi România sunt tot mai apropiate", sunt de părere câţiva solicitanţi.

Deşi Consulatul îşi începe oficial activitatea luni, 12 iulie, oamenii spun că au venit să-i vadă pe oficialii din cele două ţări, dar şi să se informeze.

Potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti, autorităţile au făcut un efort considerabil, pentru a putea deschide într-un timp cât mai scurt cele două consulate. La Cahul şi Bălţi au fost realizate lucrări de construcţii şi amenajare la standarde Schengen a spaţiilor de lucru cu publicul, pentru asigurarea unor condiţii moderne de primire şi acomodare a solicitanţilor de viză.

Pentru construcţia şi amenajarea Consulatului de la Băţi s-au cheltuit în jur de un milion de euro, în timp ce pentru noua misiune de la Cahul, aproape opt sute de mii de euro.

Finanţarea a fost în proporţie de 90% din fonduri externe nerambursabile şi numai 10% de la bugetul de stat.