Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Execuţiile din China îngrijorează Amnesty International

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a cerut Chinei să facă public numărul exact al executărilor, ca urmare a aplicării pedepsei cu moartea. În raportul anual, Amnesty notează că numărul prizonierilor executaţi în China e considerat secret de stat. De asemenea, rapoartele arată că regimul comunist de la Beijing autorizează mai multe execuţii decât în tot restul lumii.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a cerut Chinei să facă public numărul exact al executărilor, ca urmare a aplicării pedepsei cu moartea.

În raportul anual, Amnesty notează că numărul prizionerilor executaţi în China e considerat secret de stat. De asemenea, rapoartele arată că regimul comunist de la Beijing autorizează mai multe execuţii decât în tot restul lumii.

Anul trecut, potrivit informărilor oficiale, în lume au fost executaţi 714 condamnaţi. În afară de aceştia, mii prizioneri ar fi fost omorâţi doar în China, fără să fie cunoscut numărul exact.

Autorităţile chineze susţin că ar fi omorât prin împuşcare sau administrarea unei injecţii letale mai puţini oameni decât anul trecut, dar au refuzat să ofere detalii.

Experţii Amnesty International susţin că pedeapsa cu moartea e aplicatăacum pentru 68 de acte ilegale, incluzând acte neviolente. În plus, multe persoane au fost condamnate şi executate pe baza unor mărturii obţinute prin tortură. De asemenea, raportul menţionează că prizionierii nu au adesea dreptul la apărare.

Pe de altă parte, organizaţia pentru apărarea drepurilor omului salută faptul că pentru prima oară în istoria modernă în Europa nu a fost pusă în aplicare anul trecut nici o condamnare la moarte.

În lume, deşi există 58 de ţări care aplică pedeapsa cu moartea, în 2009 doar în 18 state au fost înregistrate execuţii.