
Politică
Expert Finlanda: Nokia putea închide altă fabrică sau să își reducă costurile per ansamblu
nokia.jpg

Silviu Miloiu : Este vorba de o investiție recentă care a fost planificată înainte de începerea crizei economice, atunci când planurile erau mult mai ample. De altfel, fabrica Nokia trebuia să angajeze mult mai mulți muncitori decât a reușit să facă până în final și trebuia, desigur, să reprezinte un cap de pod spre piața asiatică, în special în ceea ce privește telefoanele low cost, pentru toate buzunarele.
După criză, Nokia a înregistrat pierderi foarte mari și asta poate și din cauză că alți competitori s-au orientat către alt gen de telefoane mobile și Nokia a pierdut un pic trendul din acest punct de vedere.
Deci, Nokia a înregistrat o scădere a profitului, chiar pierderi masive pe anumite piețe. În acest context aș așeza această decizie luată de conducerea fabricii Nokia de a închide, cel puțin temporar - vom vedea exact care va fi decizia finală - fabrică noastră de lângă Cluj-Napoca.
Rep. : Această decizie este totuși o coincidență nefericită cu veto-ul finlandez privind România, privind intrarea României în spațiul Schengen...
Silviu Miloiu : Aș spune totuși că Nokia este o societate multinațională, cu management internațional, în care o bună parte din acțiuni sunt deținute de alte state sau de cetățenii altor state și nu neapărat de finlandezi.
Cred totuși că nu există o relație strictă de dependență între una dintre decizii și cealaltă. Evident, rămân încă semne de întrebare, n-aș putea să dau un răspuns definitiv în această privință, dar suspiciunea mea este că decizia este în primul rând de natură economică. Se poate să existe și unele interferențe cu politicul.
Rep. : Chiar asta vroiam să vă întreb. Cunoașteți foarte bine Finlanda, ați studiat în Finlanda... Cât de legați sunt investitorii finlandezi de politica externă finlandeză, de factorii de decizie de la Helsinki ?
Silviu Miloiu : Aș spune că nu se poate compara cu ceea ce se întâmplă într-o țară ca Rusia sau în alte țări în care investițiile în străinătate sunt mai clar controlate de guvern.
Există o plajă destul de largă a companiilor și de aceea n-aș spune că există vreo legătură chiar dacă cine citește presa finlandeză din ultimul timp, observă că știrile negative de genul corupției în arbitraj sunt destul de prezente în marile cotidiene. Este însă destul de greu de stabilit în acest moment vreo legătură.
Rep. : Închiderea fabricii Nokia, veto-ul pentru Schengen, nu echivalează oare cu redimensionarea interesului finlandez pentru România ?
Silviu Miloiu : Observând ceea ce se întâmplă în politica externă finlandeză, așa spune că Finlanda rămâne interesată de spațiul Mării Negre. Este însă evident că printre consecințele închiderii fabricii Nokia se va regăsi și o diminuare a importanței României în politica externă finlandeză.
Este clar că cei de la Nokia au avut de ales în sensul că puteau să închidă și alte fabrici, puteau să închidă și alte utilități sau să reducă costurile și din alte părți dar au ales în cele din urmă să închidă fabrica de la Jucu. Poate că și factorul politic a jucat un rol.