Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Extinderea NATO, fara Macedonia

200804-3918.jpg

Extinderea NATO, fara Macedonia

Albania si Croatia - da, Macedonia - nu. Primele doua tari au primit invitatii sa adere la NATO. A treia a fost refuzata sau mai bine spus amanata. Asta din cauza diferendului cu Grecia, privind numele Macedoniei.

Albania si Croatia - da, Macedonia - nu. Primele doua tari au primit invitatii sa adere la NATO. A treia a fost refuzata sau mai bine spus amanata. Asta din cauza diferendului cu Grecia, privind numele Macedoniei, a anuntat joi, 3 aprilie secretarul general al Aliantei, Jap de Hoop Scheffer (audio). Statul elen cere Macedoniei sa-si schimbe numele, pentru ca el coincide cu cel al provinciei istorice din Grecia. Macedonenii refuza insa schimbarea numelui.

Pe de alta parte, aliatii au decis sa dea Ucrainei si Georgiei semnalul ca sunt binevenite in NATO, nefiind insa vorba de Membership Action Plan, plan de masuri ce ar duce intr-un final la integrarea acestor doua state ex-sovietice in Alianta.

Semnalul ar putea insemna ca aliatii nu vor sa irite si mai mult tari ca Franta si Germania, care se opun aderarii celor doua state in NATO.Alianta nici nu doreste totusi sa inchida usa in fata Ucrainei si Georgiei.

Ucraina si Georgia vor fi evaluate la sfarsitul anului, de catre ministrii de Externe ai NATO, dupa cum explica presedintele Traian Basescu (audio).

Istoricul militar Mihail Ionescu (audio) apreciaza la RFI ca formula gasita de NATO in privinta Ucrainei si Georgiei e de fapt una de compromis.

Pe de alta parte,Muntenegru si Bosnia - Hertegovina au fost invitate sa inceapa un dialog intensificat cu NATO. (CR - 3 aprilie 2008;14.25h)