Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fenomen rar în Congresul SUA

congresul-american.jpg

Congresul SUA

Senatorul american John Ensign a demisionat. Este un fenomen extrem de rar în Statele Unite. Cauzele demisiei sunt legate de o legătură extraconjugală cu o subalternă şi de trafic de  influenţă.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Demisia unui senator este un fenomen rarisim în America. John Ensign, aflat spre finele celui de-al doilea mandat era  unul dintre liderii grupului republican având la un moment dat şi ambiţii prezidenţiale.

În martie, Ensign anunţase că nu va mai candida în 2012. Faptele care l-au determinat pe senatorul de Nevada să renunţe la o carieră politică atât de promiţătoare au fost admise public în iunie 2009. Este vorba de o legătură extraconjugală cu o subalternă şi de trafic de influenţă.

Trei foruri, Ministerul Justiţiei, Comisia Electorală Centrală şi Comitetul de Etică al Senatului au investigat cazul. Primele două au abandonat anchetele, fără o explicaţie, dar Comitetul de Etică a continuat, fapt care, dacă e să judecăm după conţinutul mesajului transmis vicepreşedintelui Joe Biden, care prezidează Senatul a precipitat demisia.

"Pentru mine şi familia mea, preţul este prea mare", se spune în mesaj. Se speculează însă că Ensign a făcut acest gest din calcule electorale, spre binele partidului. Conform legii statale, guvernatorul de Nevada, un republican, va numi succesorul, care va avea un considerabil avantaj în scrutinul senatorial din 2012.

New York, Radu Tudor