Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivităţi istorice la Berlin

berlindominos-09112009-0-20091109205641.jpg

Peste 100 de mii de persoane au participat la festivităţiile de la Berlin (Photo AFP)

O mulţime entuziastă a luat cu asalt străzile Berlinului pentru a marca 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Peste 100 de mii de persoane au ignorat frigul şi vremea neprietenoasă şi au venit să sărbătorească acest moment istoric alături de lideri din întreaga Europă. Cancelarul german Angela Merkel, fostul lider sindical polonez Lech Walesa şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov au traversat, luni, un punct din Zidul Berlinului deschis est-germanilor în urmă cu 20 de ani, pentru prima dată fără control.

O mulţime entuziastă a luat cu asalt străzile Berlinului pentru a marca 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Peste 100 de mii de persoane au ignorat frigul şi vremea neprietenoasă şi au venit să sărbătorească acest moment istoric alături de lideri din întreaga Europă. Cancelarul german Angela Merkel, fostul lider sindical polonez Lech Walesa şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov au traversat, luni, un punct din Zidul Berlinului deschis est-germanilor în urmă cu 20 de ani, pentru prima dată fără control.

Ceremoniile au început cu un serviciu religios ecumenic. Acesta s-a desfăşurat în Gethsemane-Kirche, o biserică evanghelică est-berlineză, care fusese un centru al opoziţiei RDG-iste care a declanşat revoluţia paşnică.

Cu acest prilej, preşedintele conferinţei episcopilor catolici, Zollitsch (audio), a lansat un apel către cetăţenii din vest şi est, cerîndu-le să devină un cap de pod care contribuie la depăşirea trecutului. Tot el i-a omagiat pe cetăţenii răsăriteni care şi-au cucerit singuri libertatea.

Cancelarul german, Angela Merkel a subliniat într-un interviu difuzat de televiziunea germană (ARD) că date de 9 noiembrie 1989 este una din cele mai fericite zile ale istoriei recente germane.

Merkel (audio) a reliefat însă, în acelaşi interviu, că nici astăzi nu se poate vorbi despre desăvîrşirea unităţii germane, arătînd că între vest şi est există încă un decalaj în ceea ce priveşte standardele de viaţă.

Primul director al Oficiului Federal pentru Administrarea Arhivelor Fostei Securităţi Est-Germane, Stasi, pastorul Joachim Gauck (audio) a pledat pentru continuarea procesului de reconsiderare critică a trecutului comunist. Într-un interviu acordat postului naţional de radio „Deutschlandfunk“ Gauck a reliefat similitudinile existente între starea de spirit post-totalitară a unor oameni din Germania cu cea din alte ţări:

„Va exista totdeauna o parte însemnată de oameni bîntuiţi de nostalgii. Asta s-a întîmplat şi după război. Acum asist la un fenomen similar care se repetă. Un grup de oameni susţinea atunci că nu totul a fost rău pe vremea Führer-ului. Puteţi înlocui Führer-ul cu un sistem oarecare. În Chile veţi auzi: Nu a fost totul aşa de rău pe vremea lui Pinochet. În Argentina: Pe vremea lui Videla nu a fost totul aşa de rău. În Spania: Nici pe vremea lui Franco nu a fost totul rău. Vor exista astfel de oameni care nu sunt în stare să recunoască avantajele libertăţii. Ei cred că libertatea este un spaţiu în care sunt condamnaţi să devină perdanţi.“

Festivităţile se încheie în această seară cu dărîmarea unui zid simbolic. Instalaţia artistică este alcătuită din 1000 de bucăţi de polistiren pictat. Bucăţile vor cădea ca nişte pietre de domino. Lovitura o va da ex-preşedintele Poloniei şi fost lider al sindicatului Solidarnosć, Lech Wałesa, şi fostul premier al Ungariei, Miklós Németh. Zidul simbolic, ridicat în centrul istoric al Berlinului, se întinde pe o lungime de 1,5 kilometri.

Cancelarul german Angela Merkel, fostul lider sindical polonez Lech Walesa şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov au traversat, luni, un punct din Zidul Berlinului deschis est-germanilor în urmă cu 20 de ani, pentru prima dată fără control,

La festivităţile dedicate prăbuşirii zidului participă liderii Uniunii Europene, printre care îi amintim pe preşedintele francez Sarkozy şi pe premierul britanic, Brown, dar şi pe preşedintele român, Băsescu. Mai sunt prezenţi la Berlin şi ministrul american de externe, Hillary Clinton, şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care vor rosti discursuri la Poarta Brandenburg.

Din motive de sănătate, fostul cancelar Kohl lipseşte de la ceremoniile dedicate aniversării prăbuşirii zidului.

În urmă cu 20 de ani, Kohl se afla într-o vizită la Varşovia, unde a fost suprins de acea conferinţă de presă spectaculoasă în cursul căreia s-a anunţat liberalizarea regimului de frontieră. Anunţul istoric l-a făcut la ora 18:58 Günter Schabowoski, membru al Biroului Politic:

„Ne-am decis astăzi să reglementăm pentru fiecare cetăţean al RDG-ului posibilitatea de călătorie, folosind trecerile de frontieră a RDG-ului. Călătoriile particulare în străinătate pot fi efectuate fără nicio motivare prealabilă sau motivări legate de gradul de rudenie. Permisiunile de călătorie se acordă pe loc. După cîte ştiu eu, reglementările acestea intră imediat în vigoare.“

Ceea ce Schabowski a anunţat atunci în faţa presei, într-un ton cît se poate de neutru, a schimbat nu numai soarta Germaniei.

Privit retrospectiv, înlăturarea Zidului a însemnat începutul sfîrşitului divizării continentului european.

 
Corespondetul RFI, William Totok