Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fidel Castro se retrage din fruntea comuniştilor cubanezi

castro-fidel.jpg

Fidel Castro se retrage din CC al Partidului Comunist Cubanez.

Fidel Castro a confirmat că renunţă la conducerea Partidului Comunist Cubanez. El a cerut să plece din Comitetul Central, potrivit presei oficiale de marţi, 19 aprilie.

"Raul (Raul Castro, fratele său, actualul lider al Cubei - n.r.) ştie că nu voi accepta nici o responsabilitate în cadrul partidului", scrie Fidel Castro într-un text publicat pe site-ul Cubadebate.cu. El explică astfel absenţa sa din noul Comitet Central al Partidului Comunist Cubanez ales luni, la al şaselea congres al formaţiunii.

Fidel Castro are 84 de ani. El a fost prim-secretar al Comitetului Central al partidului unic de la înfiinţarea formaţiunii în 1965.

Între timp, congresul Partidului Comunist Cubanez a aprobat programul de reforme propus de preşedintele Raul Castro, pentru a "rectifica" modelul socialist în vigoare de jumătate de secol.

Documentul cuprinde aproximativ trei sute de măsuri, care se referă la deschiderea sectorului privat, reducerea locurilor de muncă în sectorul public, scăderea subvenţiilor de la stat, formele de autogestionare a întreprinderilor, impozite şi descentralizarea aparatului de stat.

Amintim, Fidel Castro i-a cedat conducerea partidului unic din Cuba fratelui său, Raul. El i-a transmis acestuia atributele prezidenţiale în 2006, din motive de sănătate.