Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fiii lui Gaddafi, gata să asigure tranziţia

libia-fiul-lui-gaddafi-seif-al-islam-afp-photo-libyan-tv.jpg

Unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Seif al-Islam (Foto: AFP/LIBYAN TV)

Cel puţin doi dintre fiii liderului libian, Muammar Gaddafi propun o tranziţie spre o democraţie constituţională, care ar presupune retragerea de la putere a tatălui lor, anunţă presa străină. Opoziţia respinge varianta unei tranziţii coordonate de fiii colonelului.

Cel puţin doi dintre fiii liderului libian ar propune o tranziţie spre o democraţie constituţională. Acest lucru ar presupune retragerea tatălui lor din fruntea Libiei, scrie publicaţia americană New York Times.

Citând un diplomat sub protecţia anonimatului şi un oficial libian, cotidianul american precizează că tranziţia ar urma să fie asigurată de unul dintre fiii lui Gaddafi, Saif al-Islam. Nu se spune dacă actualul şef al statului, în vârstă de 68 de ani este de acord cu propunerea, scrie şi publicaţia The Times.

Ambii fii "doresc ca lucrurile să avanseze, pentru a schimba ţara", fără tatăl lor, scrie The Times, care citează o persoană apropiată de fii în cauză ai colonelului.

Între timp, armata americană prelungeşte raidurile în Libia. Iniţial, era prevăzut ca avioanele de luptă şi rachetele să fie retrase la sfârşitul săptămânii trecute. După retragere, Statele Unite vor mai furniza doar avioane destinate alimentării în zbor şi vor face misiuni de bruiaj şi de supraveghere.

Vremea nefavorabilă a limitat însă eficienţa loviturilor aeriene contra forţelor colonelului Muammar Gaddafi, fapt ce a permis forţelor loiale colonelului să poarte o ofensivă spre est, în condiţiile în care liniile rebelilor s-au subţiat.

În fine, după demisia ministrului de Externe, unul dintre principalii consilieri ai lui Gaddafi s-a retras şi el, fără a preciza dacă susţine mişcarea de contestare.

Ali Triki, diplomat cu rang înalt a fost ministru de Externe şi ministru pentru Afaceri Africane şi a reprezentat Libia în Franţa şi la ONU, unde a fost ambasador până în 2009, iar ulterior a prezidat Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, până la sfârşitul anului trecut.

 
Andreea Orosz în dialog cu Anca Năstase