Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fillon le cere miniştrilor să-şi declare interesele

fillon-francois-poza-reuters-philippe-wojazer.jpg

Premierul francez, François Fillon (Foto : Reuters / Philippe Wojazer)

Premierul Franţei, François Fillon a cerut membrilor Guvernului său, dar şi consilierilor cabinetelor ministeriale să completeze o declaraţie de interese, care va fi postată luna viitoare pe Internet.

Premierul francez vrea să răspundă astfel "cererilor opiniei publice în domeniul imparţialităţii, al obiectivităţii şi al probităţii". Iniţiativa nu-i aparţine însă direct lui François Fillon, ci a fost recomandată de comisia de reflexie consacrată prevenirii conflictelor de interese în viaţa publică.

Raportul pe această temă fusese înmânat lui Nicolas Sarkozy în luna ianuarie. Două luni mai târziu, preşedintele şi premierul Franţei au decis să-l aplice deja, în aşteptarea unui alt text prevăzut în luna iunie. E vorba de un proiect de lege ce va impune reguli şi principii deontologice, care urma să ghideze acţiunea politică.

În scrisoarea adresată miniştrilor săi, şeful Guvernului spune că va publica pe Internet declaraţiile de interese ale fiecăruia, din raţiuni de transparenţă. Nici un detaliu nu a fost însă dat despre conţinutul, forma acestei declaraţii pe care miniştrii o vor primi spre completare în următoarele zile.

În opinia prim-ministrului, "un conflict de interese nu este neapărat o situaţie ilegală, dar el poate pune sub semnul întrebării obiectivitatea sau imparţialitatea deciziilor luate".

Miniştrii francezi şi consilierii lor au până pe 15 aprilie timp să răspundă noilor reguli impuse de François Fillon.