Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul „Podul de flori" - premiat în Ungaria

200805-4568.jpg

Filmul „Podul de flori" - premiat în Ungaria

Cineastul român, Thomas Ciulei, a fost distins la festivalul internaţional Mediawave din Győr - oraş în Nord-vestul Ungariei - cu Grand Prix-ul festivalului pentru filmul său intitulat „Podul de flori". Filmul narează istoria a unei familii moldoveneşti confruntată cu drama emigraţiei: mama a plecat de trei ani şi jumătate în Italia, iar tatăl creşte singur pe cei trei copii ai familiei.

Cineastul român, Thomas Ciulei, a fost distins la festivalul internaţional Mediawave din Győr - oraş în Nord-vestul Ungariei - cu Grand Prix-ul festivalului pentru filmul său intitulat „Podul de flori". Filmul narează istoria a unei familii moldoveneşti confruntată cu drama emigraţiei: mama a plecat de trei ani şi jumătate în Italia, iar tatăl creşte singur pe cei trei copii ai familiei. Filmul a fost ales dintre cele peste 60 de materiale prezentate la festival. Mediawave este un festival al culturii alternative anti-meanstream de muzică, film, arte plastice, creaţii multimedia, unde spectacolele sunt urmate de workshop-urile creatorilor. Aflat la 17-a ediţie, Mediawave se desfăşoară în acest an în Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi România, precum şi în împrejurimile oraşului Győr. Ediţia din acest an se focalizează pe rememorarea anului de răscruce 1968, sub un triplu unghi: mişcările protestatare studenţeşti, primăvara de la Praga şi războiul din Vietnam.

Din acest motiv invitatul de onoare din acest an este cineastul ceh Jiži Menzel, laureat al Premiului Oscar. Menzel consideră cultura alternativă drept decisivă, în lupta a ceea ce el a numit poluarea mediului cultural. La festival el a regretat că mişcările alter-mondialiste militează contra poluării mediului natural, dar ignoră poluarea culturală prezentă în cultura de masă actuală hiper-comercializată. În 1968 - a notat amar Menzel - principalul duşman era comunismul, iar azi este dominaţia banului. Tot sub semnul nostalgiei după anul 1968 la Mediawave a evoluat legendara formaţie de rock Ten Years After, vedeta festivalului din Woodstock din anul 1969, dar desigur majoritatea filmelor, spectacolelor, concertelor, performance-urilor este susținută de autori actuali şi non-conformişti, ca şi pelicula lui Thomas Ciulei, al cărei ecou în presa ungară a fost cu totul remarcabil.

Budapesta, Laszlo Bihari

8/05/2008; 12h00

331