Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Finlanda: Zi naţională, umbrită de criza euro

finlanda.jpg

Finlanda: Zi naţională, umbrită de criza euro

Marţi  toată Finlanda este în repaus, de ziua naţională, sărbătorită cu o serie de evenimente menite a întări sentimentul mândriei naţionale  dar şi al gândirii alternative, precum şi cu o mare recepţie care aminteşte mai mult de fastul regal decât de austeritatea republicană finlandeză.

Recepţia de la palatul prezidenţial este emisiunea cu cea mai mare audienţă, transmisă în direct şi privită de întreaga ţară. În timp ce majoritatea finlandezilor se pregătesc să se îmbrace de gală şi a critica în faţa televizorului ţinutele fastuoase ale înaltei societăţi, artiştilor, diplomaţilor şi ai celor câţiva oameni de rând care au fost invitaţi la palat, criza euro rămâne prezentă.

Cel mai recent sondaj arată că peste 60 % din finlandezi doresc salvarea monedei euro, în pofida preţurilor care au crescut după introducerea ei.

În acelaşi timp, un oficial al ministerului de finanţe revine la o idee vehiculată în mediul politic, şi anume aceea că Finlanda ar putea reintroduce moneda de dinaintea euro, citând Suedia, care este membră a UE din 1995, dar şi-a păstrat moneda.

Banca Naţională  refuzat să comenteze această posibilitate, considerând-o "un eveniment care nu va avea loc". În Suedia, cel mai recent sondaj de opinie arată că aproape 9 suedezi din 10 doresc să îşi păstreze moneda. Decizia este motivată de criza actuală a euro. 

"În ultimii doi-trei ani euro scepticismul suedezilor a crescut, dar nu au fost niciodată atât de ridicat ca acum, a spus directorul institutului care a efectuat sondajul. În actuala criză, introducerea euro pare că nu va avea loc niciodată în Suedia," a adăugat el.

Economia suedeză este mult mai bună decât a ţărilor din zona euro, iar Anders Borg, ministrul de finanţe suedez a fost numit de către Financial Times cel mai bun ministru de finanţe al anului 2011, pentru măsurile pe care le-a luat în stabilizarea băncilor şi încurajarea creşterii economice.

Deşi ministrul a încercat să sugereze altor ţări europene să se inspire din modul de gestionare al crizei în Suedia, care a trecut printr-o criză majoră în anii 90, el nu pare a fi auzit.

Unii ziarişti suedezi consideră că Suedia nu poate avea o influenţă serioasă asupra politicii Uniunii Europene atât timp cât nu este parte a zonei euro.

Pe de alta parte, şi Finlanda a trecut prin aceeaşi criză ca şi Suedia în anii 90, iar ministrul său de finanţe din 2010, Yrki Katainen, a fost ales ministrul anului de acelaşi Financial Times pentru că Finlanda, deşi suportă efectele crizei, are o economie stabilă. Katainen este acum prim ministru şi a declarat astăzi că Finlanda este gata să aprobe sancţiuni automate pentru ţările UE cu un deficit al produsului intern brut de peste 3%.

Finlanda este neliniştită şi la vestea că agenţia Standard and Poor's are în vedere să reducă notarea tuturor ţărilor europene care au 3A, între care Finlanda, în cazul în care Uniunea Europeană nu vine cu un plan convingător de rezolvare a crizei la summit-ul european de vineri.

Deşi ministrul de finanţe al Finlandei a încercat să liniştească mediul de afaceri că acest lucru nu va fi necesar, opoziţia presează guvernul ca să se demarcheze de alte ţări europene aflate în criză şi să nu le mai ajute.

Agenţia consideră că în cazul prelungirii crizei, băncile naţionale nu vor mai putea împrumuta şi guvernele vor trebui să intervină, ceea ce va afecta stabilitatea şi creşterea economică şi în ţările stabile economic, între care este şi Finlanda.