Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fiul lui Gaddafi va fi judecat în Libia

Membrii Consiliului Naţional de Tranziţie de la Tripoli au decis ca Seif al-Islam, fiul fostului lider libian prins sâmbătă în sudul ţării, să fie judecat în Libia. Toate acestea, deşi Curtea Penală Internaţională solicită extrădarea lui Seif al-Islam. Ministrul libian al Informaţiilor a declarat că decizia va fi discutată luni cu procurorul Curţii Penale Internaţionale.

 

Seif al-Islam este acuzat de instanţele internaţionale de crime împotriva umanităţii, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite cer extrădarea fiului fostului lider libian pentru a fi judecat de instanţa internaţională.

Washingtonul a cerut ulterior ca Seif al-Islam Kadhafi să fie tratat în mod "uman" şi să beneficieze de un proces "echitabil". La rândul său, Uniunea Europeană a cerut organizarea unui proces "echitabil" pentru fiul fostului dictator libian, în colaborare cu CPI, după ce această instanţă a comunicat că Libia are obligaţia extrădării suspectului.

Alianţa Nord-Atlantică a comunicat că are încredere în autorităţile libiene pentru ca justiţia să îşi urmeze parcursul. "Avem încredere în autorităţile libiene şi în Curtea Penală Internaţională "pentru ca Libia să poată construi un stat de drept, respectând drepturile omului", a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO.

Parisul a îndemnat la rândul său Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia să coopereze cu CPI în dosarul lui Seif al-Islam, suspectat de crime împotriva umanităţii.

În vârstă de 39 de ani, Seif al-Islam risca condamnarea la moarte dacă va fi judecat în Libia.