Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fondatorul WikiLeaks elogiat de Vladimir Putin

assange-julian-reuters-luke-macgregor.jpg

Julian Assange (Foto: Reuters / Luke MacGregor)

Tot mai mulţi lideri mondiali îşi declară susţinerea pentru australianul Julian Assange, fondatorul publicaţiei electronice WikiLeaks, aflat în detenţie la Londra. Printre ei, premierul Rusiei şi preşedintele Braziliei.

Premierul rus, Vladimir Putin, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist, referitoare la documentele diplomatice americane, divulgate recent de WikiLeaks a întrebat : “De ce l-au aruncat pe Assange în închisoare ? Asta înseamnă democraţie ?”. Putin a dat de înţeles că înainte de a da Rusiei lecţii de democraţie, englezii ar trebui să privească în propria ogradă.

În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, însă, premierul francez, Francois Fillon l-a criticat pe Assange, care se face vinovat de furt şi de tăinuirea furtului, două delicte condamnabile.

Preşedintele brazilian, Lula da Silva şi-a exprimat solidaritatea apropo de divulgarea de documente americane şi a protestat contra atingerii libertăţii de expresie. Mai mult, Lula da Silva şi-a îndemnat concetăţenii să protesteze chiar pe site-ul preşedinţiei braziliene, faţă de arestarea lui Assange.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay a deplâns şi el presiunile la adresa companiilor care lucrau cu WikiLeaks, pentru a întrerupe colaborarea (Amazon, Mastercard) şi care pot constitui o atingere a libertăţii de expresie.

Susţinerea la acest nivel nu este niciodată inocentă şi reflectă faptul că multe ţări, deşi au afirmat că îi înţeleg pe americani şi că nu iau în seamă conţinutul documentelor publicate au fost deranjate de modul cum acţionează diplomaţia americană.

Vladimir Putin a profitat de arestarea lui Assange, pentru a pune la colţ Marea Britanie, ţară ale cărei relaţii cu Rusia sunt reci, ţară ce acordă azil şi îi permite să prospere lui Roman Abramovici, miliardarul rus condamnat de justiţia rusă.

Preşedintele brazilian, Lula da Silva, care vrea ca ţara lui să se emancipeze de Statele Unite, care vrea ca America Latină să se emancipeze de Washington îşi declară şi el susţinerea pentru Assange, pentru că jena diplomaţiei americane este favorabilă afirmării Braziliei.

Aici putem lua în considerare şi trecutul de sindicalist al lui Lula da Silva – să nu uităm că el a găzduit în mai multe rânduri congresele militanţilor împotriva globalizării. Guvernul australian se declară împotriva arestării lui Assange, din raţiuni de politică internă, pentru a se demarca de precedentul Guvern neoconservator, apropiat de administraţia Bush, condus de John Howard.

Nu mai puţin importantă este susţinerea venită din partea opiniei publice şi a hackerilor, care creează dificultăţi companiilor care au decis să boicoteze WikiLeaks.

Hackerii au multiplicat atacurile la adresa companiilor care privează WikiLeaks de accesul la mijloace financiare: Visa, Mastercard, Pay Pal,  Amazon şi chiar site-ul Guvernului suedez, întrucât ştim bine că Suedia a fost prima ţară care a emis un mandat de arestare contra lui Assange.

Chiar şi în Olanda, un adolescent a fost reţinut vineri de Poliţie, bănuit de atacarea site-urilor Mastercard şi Visa.

Problema este serioasă pentru că hackerii, piraţii informatici, acţionează în reţea şi au constituit grupul “Anonymous”.