
Politică
Fonduri europene: Norme UE diferite de cele naţionale
Curtea de Conturi Europeană verifică dacă bugetul Uniunii este aplicat corect. Cu alte cuvinte, dacă veniturile şi cheltuielile comunitare sunt obţinute, cheltuite şi înregistrate legal. Curtea trebuie să asigure un management financiar sănătos la nivelul Uniunii şi are drpetul să verifice orice proiect care implică bani comunitari.
Controalele Curţii nu se fac pe state - ci pe proiecte. În urma controalelor, dacă se constată fraude sau nereguli - Curtea sesizează direct Oficiul European de Luptă Antifraudă pentru că nu deţine puteri legale pentru a lua alte măsuri.
Auditul Curţii de Conturi Europene dă de multe ori frisoane beneficiarilor de proiecte europene. Aceştia întâmpină de multe ori probleme despre care au avut ocazia să discute cu reprezentantul României la Curtea de Conturi Europeană, Ovidiu Ispir.
"Ce se întâmplă pe plan naţional cu acel beneficiar care respectă normele comunitare diferite de cele naţionale. Nerespectând normele naţionale, riscă sancţiuni. Ce soluţii sunt în acest caz" a fost una dintre întrebări.
Ovidiu Ispir spune că nu doar beneficiarii români întâmpină acest tip de probleme: norme naţionale diferite de cele europene. "Este o problemă pe care am raportată (n.r. CE) de nenumărate ori. Iar Comisia încearcă să soluţioneze acesată problemă extreme de complexă."
Tocmai de aceea, Comisia Europeană va trebui să găsească la un moment dat o soluţie pentru ca regulile să fie aceleaşi pentru toată lumea atunci când vine vorba despre accesarea banilor europeni. Până atunci însă e indicat ca beneficiarii să respecte întotdeauna normele europene, recomandă Ovidiu Ispir.
Reprezentantul României la Curtea Europeană de Conturi a fost prezent la Bucureşti la o dezbatere privind "Rolul auditului în evitarea punctelor critice în implementarea proiectelor cu finanţare europeană".
Conferinţa a fost organizată de European Project Consulting.