Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Forţele de securitate siriene deschid focul asupra manifestanţilor

siria-protestatari-reuters.jpg

Proteste in Siria, Foto: Reuters

Cel puţin 28 de persoane au fost ucise, vineri, dintre care 16 la Damasc, după ce forţele de ordine siriene au intervenit pentru dispersarea manifestaţiilor, informează activişti pentru drepturile omului.

Şaisprezece persoane au fost ucise în mai multe zone din Damasc, inclusiv un copil în localitatea Jobar, două persoane la Kadam şi alte două la Duma, localităţi situate la periferia capitalei. Trei persoane au fost ucise la Idleb (nord-vest) şi două la Deraa (sud), a declarat Abdel Karim Rihaui, reprezentantul Ligii siriene pentru Drepturile Omului.

Forţele de ordine au folosit muniţie de război pentru dispersarea manifestaţiilor în cartierele Qaboun şi Rukn Eddin din Damasc. În schimb, agenţia oficială SANA a anunţat că "persoane înarmate au deschis focul spre forţele de ordine şi spre cetăţeni". Peste un milion de persoane au participat la manifestaţii antiguvernamentale în oraşele Hama şi Deir Ezzor.

În context, secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton, a reiterat că preşedintele Bashar al Assad şi-a pierdut legitimitatea în faţa poporului sirian. În carul unei reuniuni a Grupului de Contact pentru Libia ce s-a desfăşurat în Turcia, doamna Clinton a declarat că “noi, împreună cu alţi actori din regiune, sprijinim tranziţia democratică din Siria”.

Preşedintele sirian încearcă să reprime rebeliunea împotriva sa condusă de grupări pentru drepturile omului. În manifestaţiile prodemocraţie şi-ar fi pierdut viaţa până în prezent 1400 de civili şi 350 de membri ai forţelor de securitate.

Guvernul atribuie demonstraţiile şi violenţele unor “grupări înarmate criminale” sprijinite de o conspiraţie internaţională. Într-o încercare de a dezamorsa situaţia tensionată, unii miniştri sirieni au organizat un dialog naţional cu reprezentanţi ai opoziţiei timp de două zile. Liderii de marcă ai mişcării de protest au refuzat însă participarea.