Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost premier libian: Gaddafi s-ar putea ascunde într-o zonă de deşert

gaddafi-usa-cortului-militar.jpg

Guvernul rebelilor a fost transferat la Tripoli

Colonelul Gaddafi se află fie în sudul capitalei libiene, fie a plecat deja în deşert, a apreciat fostul premier, care a fugit săptămâna trecută din Libia şi se află, începând de sâmbătă, în Italia. În primul caz, liderul libian va rămâne în sudul oraşului "până când vor fi redeschise drumurile şi, atunci, va ieşi, poate deghizat pentru a părăsi Tripoli. A doua posibilitate este ca el să fi plecat deja de ceva vreme şi să se afle fie la graniţa cu Algeria, fie la Sirt sau Sebha, de unde va traversa deşertul", a adăugat el.

Căzut în dizgraţie la jumătatea anilor '90, Jalloud a afirmat că, în ultimele luni, a încercat de şase ori să plece din Libia pe mare şi de 12 ori pe cale terestră.

Între timp, guvernul rebelilor libieni a fost transferat de la Benghazi la Tripoli. Anunţul a fost făcut de un reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie libian. Oficialul a precizat că liderul CNT va ajunge la Tripoli imediat ce situaţia de securitate va permite acest lucru.

Ministrul interimar al Petrolului şi Economiei a declarat că dispune de mandat din partea CNT şi a Biroului executiv al acestuia.

În data de 8 august, liderul CNT Mustafa Abdeljalil a demis Biroul executiv, aflat sub autoritatea CNT, organism de conducere al opoziţiei libiene creat la începutul lunii martie la Benghazi, după declanşarea revoltei împotriva regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi. Guvernul interimar a fost demis după asasinarea, în condiţii încă neelucidate, a şefului Statului Major al rebeliunii.