Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A fost Yasser Arafat otrăvit? Văduva sa se adresează justiţiei

fost-yasser-arafat-otravit-vaduva-sa-se-adreseaza-justitiei.jpg

Portretul lui Yasser Arafat, pe zidul de separare construit de Israel la Ramallah (Foto: Christopher Furlong/Getty Images)

Souha Arafat, văduva fostului lider palestinian, Yasser Arafat, a depus o plângere în Franţa pentru asasinat. O procedură lansată într-un tribunal de la periferia Parisului, după ce s-au descoperit recent urme de poloniu pe efectele personale ale fostului lider palestinian. Lucru care a relansat teza otrăvirii lui Yasser Arafat.

Plângerea depusă de Souha Arafat şi fiica ei minoră Zahwa este dirijată contra X, cum se spune în Franţa. Cu alte cuvinte, familia Arafat nu acuză pe cineva anume, nici statul, nici o persoană sau vreo grupare. "Încercăm doar să aflăm adevărul", afirmă familia Arafat într-un comunicat. Afacerea nu este prescrisă de justiţie, întrucât survine la mai puţin de zece ani după decesul lui Yasser Arafat.

Reamintim că fostul lider palestinian a murit pe 11 noiembie 2004, într-un spital militar francez, din periferia Parisului, după 17 zile de spitalizare. Într-un interviu acordat miercuri ziarului conservator Le Figaro, Souha Arafat spune că soţul ei a murit "de o manieră bizară. Nu se cunosc cauzele decesului. În plus, eşantioanele de urină şi sânge ale lui Yasser Arafat au fost distruse în urmă cu patru ani", deplânge soţia fostului lider palestinian, care cere astăzi declasificarea dosarului medical al fostului ei soţ. Plângerea depusă acum şi transmisă Parchetului poate fi considerată valabilă, caz în care se va lansa o anchetă judiciară.

Teza otrăvirii lui Yasser Arafat a fost relansată recent, după ce canalul de televiziune Al-Jazeera a difuzat un documentar în care un laborator în fizică atomică din Elveţia afirma că pe eşantioanele biologice ale efectelor personale ce-au aparţinut lui Yasser Arafat s-ar fi găsit "cantităţi anormale de poloniu". E vorba de o substanţă radioactivă extrem de toxică, ce ar fi servit la uciderea fostului spion rus Alexandr Litvinenko, la Londra, în 2006.