Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fota despre reprezentarea la Bruxelles: Lucrurile sunt foarte clare, au fost tranşate de Curtea Constituţională

fota-reprezentarea-bruxelles-lucrurile-sunt-foarte-clare-au-fost-transate-curtea-constitutionala.jpg

Premierul Victor Ponta ar vrea să meargă la Consiliul European din 22-23 noiembrie, în locul preşedintelui Traian Băsescu.

Consilierul prezidenţial, Iulian Fota, declară la RFI că România trebuie reprezentată la Consiliile Europene de preşedinte, aşa cum a decis Curtea Constituţională. "Lucrurile sunt foarte clare", spune Fota, care precizează că magistraţii Curţii Constituţionale au lămurit disputa "foarte clar şi tranşant".

Premierul Victor Ponta afirma recent că îi va cere oficial şefului statului, Traian Băsescu, mandat pentru a merge la summit-ul din 22-23 noiembrie al Consiliului European.

Iulian Fota consideră că problema a fost deja tranşată: "Această dispută nu ne aparţine. Curtea Constituţională, în baza Constituţiei a lămurit foarte clar şi tranşant această dispută şi cine trebuie să meargă şi cine este şeful statului şi cine aplică politica externă şi cine generează politica externă. Deci pentru mine, personal, nu ar trebui să existe o dispută, pentru că lucrurile sunt foarte clare şi chiar tranşate de o instituţie extrem de importantă a democraţiei, care este Curtea Constituţională".

"Până la urmă, cel mai important lucru este să avem un dialog pe problemele fundamentale ale României. Dincolo de campania electorală, de campaniile politice, de fiecare actor important, trebuie să nu uităm un lucru, că o ţară are probleme şi problemele ei trebuie rezolvate. Dacă ne uităm la alegerile din Statele Unite, lucrul ăsta s-a văzut destul de bine, au încercat şi un candidat şi celălalt să vină cu soluţii reale la problemele reale ale Americii. Suntem într-o situaţie similară şi noi, avem probleme reale pentru România, probleme mari, care trebuie rezolvate competent şi responsabil şi eu cred că asta ar trebui să fie preocuparea principală a fiecărui politician, pentru că până la urmă politică înseamnă polis, înseamnă interesul cetăţii, nu? Deci rostul unei politici nu este să câştige puterea, este să rezolve problemele ţării şi trebuie să avem aici un dialog pe rezolvarea problemelor ţării, dialog bazat pe responsabilitatea constituţională a fiecărui actor", spune consilierul prezidenţial.

Premierul a declarat acum câteva zile că vrea să reprezinte el România la summit-ul european din 22-23 noiembrie. "Marţea viitoare, pe 13, particip la Bruxelles, la întâlnirea cu premierii pe tema mecanismului bugetar multianul 2014-2020. La final, când mă întorc în Bucureşti, voi informa conducerera Parlamentului şi pe preşedintele României asupra ultimelor discuţii. Voi solicita oficial, bazat pe aceste discuţii, mandatul pentru a merge la summitul din 22-23. Dacă preşedintele va fi de acord sau nu, nu ştiu să vă spun în acest moment", a spus Victor Ponta, care a precizat că nu va exista un conflict între premier şi preşedinte pe această temă.

 
Iulian Fota, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reprezentarea României la Bruxelles