Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francezii sună şi ei retragerea din Afganistan

Francezii o vor lua pe urmele americanilor în Afganistan. Parisul a anunţat astăzi că-şi va retrage treptat trupele staţionate acolo după ce Barack Obama precizase miercuri că-şi va chema acasă zece mii din cei o sută de mii de soldaţi aflaţi în prezent în Afganistan, alţi 23 de mii urmând să se întoarcă în SUA până în vara viitoare.

Putem spune că America lui Obama şi Franţa lui Sarkozy îşi pregătesc astfel campaniile electorale din 2012 sau chiar s-a schimbat situaţia de pe teren din Afganistan.

Parisul ca şi Washingtonul remarcă faptul că "moartea lui Osama ben Laden şi dezorganizarea reţelei al-Qaida, unul din obiectivele campaniei iniţiale dusă în Afganistan, este un element ce întăreşte perspectiva retragerii trupelor de acolo." Fără să se avânte singură pe panta retragerii trupelor din Afganistan, Franţa a profitat deîndată de anunţul făcut de Barack Obama pentru a-şi alinia retragerea pe cea programată de americani. Cu alte cuvinte, soldaţii francezi - actualmente 4 mii la număr pe teren - vor fi retraşi proporţional şi comparabil cu retragerea forţelor americane. Parisul, spre deosebire de SUA, nu a dat o cifră precisă şi nicio dată exactă. Ştim însă că dacă americanii îşi vor chema acasă până vara viitoare o treime din militarii din Afganistan care sunt astăzi o sută de mii, atunci logic Franţa îşi va chema acasă o mie şi ceva de militari până la aceeaşi dată. "Retragerea aceasta nu este o surpriză întrucât corespunde aproape cu calendarul de retragere definitivă programat pentru 2014 şi fixat la summitul NATO de la Lisabona de toamna trecută" afirmă ministrul francez al apărării Gérard Longuet.

Aceste retrageri au fireşte şi obiective electorale neafişate după ce multă vreme tematica a fost lăsată deoparte. Atât în Franţa cât şi în SUA vor avea loc anul viitor alegeri prezidenţiale, în Franţa în luna mai, de cealaltă parte a Atlanticului în noiembrie. Barack Obama este candidat declarat la propria succesiune, Nicolas Sarkozy oficial încă nu, dar cel mai probabil da. Prezenţa trupelor respective - de mai bine de zece ani - e tot mai nepopulară în opiniile publice de o parte şi de cealaltă a Oceanului. "Politica americană dictează oricum totul " estimează analiştii, cu alte cuvinte Franţa nu a avut niciodată o strategie în Afganistan ci doar s-a luat politic şi militar după ceeace ce fac americanii. Este şi părerea lui Pierre Moscovici, deputat din opoziţia socialistă de la Paris:

“Franţa a făcut întotdeauna lucrurile în paralel cu americanii. Franţa s-a angajat în contratimp şi prea mult în misiuni care în fond nu cred că erau juste pentru că dintr-o problemă politică am făcut una militară pentru că aşa a vrut America şi în particular George Bush. Astăzi America lui Barack Obama are o altă politică şi se retrage din Afganistan. Mă bucur că Nicolas Sarkozy a înţeles în sfârşit că această aventură putea să se transforme într-o mlaştină. Să ne retragem deci o dată pentru totdeauna de acolo, de multă vreme partidul socialist cere acest lucru”.

Înainte să devină subiect de dezbatere în campania electorală pentru prezidenţialele de anul viitor, prezenţa şi acum retragerea trupelor franceze din Afganistan trebuie să facă obiectul unei dezbateri în parlament, aminteşte de partea ei Ségolène Royal, fosta candidată a socialiştilor la prezidenţialele din 2007. Angajamentul francez în Afganistan a debutat sub şefia unui guvern socialist, cel al lui Lionel Jospin, dar socialiştii au cerut de atunci în permamenţă o retragere rapidă de acolo. Unii partizani ai dreptei erau şi ei grăbiţi să termine încă din vara aceasta cu dosarul afgan. Oficial însă, partidul conservator UMP la putere la Paris, cel al preşedintelui Sarkozy deci, refuză să invoce motive electorale, apreciind doar că această retragere "i-ar responsabiliza mai mult pe liderii afgani."