
Politică
Francezii susţin politica securitară şi de imigraţie a autorităţilor
Dosarul romilor este, fără îndoială, subiectul numărul unu al verii şi mai ales al lunii august în Franţa. Şi astăzi el continuă să preocupe presa franceză şi să menţină spriritele "încinse" într-un context electoral. În ciuda fapului că Franţa este confruntată cu numeroase probleme de natură economică şi socială, ca să nu mai vorbim de reformele care nu trec cu una cu două, alegerile prezidenţiale din 2012 au devenit deja principala preocupare. Iar în contextul acestei campanii care a început mai repede decât e normal, tema romilor rămâne dominantă.
Cotidianul pro-guvernamental LE FIGARO îşi continuă ofensiva de explicaţii în materie de politică securitară şi publică astăzi rezultatele unui sondaj de unde rezultă că majoritatea francezilor sunt de acord cu Nicolas Sarkozy.
Mai precis, doi francezi din trei ar fi de acord cu noile iniţiative ale preşedintelui în materie de luptă împotriva imigraţiei ilegale şi mai ales a delincvenţei pe fond de imigraţie. 69 la sută dintre francezi ar sprijini, deci, politica de desfiinţare a taberelor ilegale instalate de romi. 65 dintre francezi ar fi favorabili repatrierii romilor de origine română. Iar pe ansamblu, Nicolas Sarkozy ar fi în continuare considerat ca omul politic cel mai capabil să asigure ordinea şi securitatea în Franţa.
Aceste sondaje se bat însă cap în cap cu altele, din care rezultă că 55 la sută dintre francezi ar dori ca viitorul preşedinte să fie socialist...
Să mai adăugăm, la acest capitol dedicat sondajelor, şi unul realizat pentru cotidianul catolic LA CROIX din care rezultă că 53 la sută dintre francezi nu aprobă intervenţia bisercii în polemica legată de romi. 55 la sută dintre catolicii practicanţi sunt, în orice caz, favorabili expulzării romilor aflaţi în situatie ilegală în Franţa. Reiese deci că majoritatea francezilor consideră că Biserica Catolică şi-a depăşit atribuţiile amestecându-se în dezbaterea pe marginea politicii securitare a presedintelui Sarkozy.
Cu câteva zile în urmă, o personalitate ecleziastică franceză se arăta atât de indignată de măsurile luate împotriva romilor români încât declara, citez: chiar dacă aceste repatrieri sunt legale, este o ruşine să trimiţi la ei acasă oameni atât de săraci. Astăzi, tot în revista LA CROIX, o altă personalitate ecleziastică se arată mai nuanţat. El spune: noi nu contestăm legalitatea acestor măsuri, ci modul în care sunt aplicate: sub ochii ziariştilor, cu prezenţa televiziunii, într-o manieră care provoacă drame, cu copii separaţi de părinţii lor...
Cotidianul comuniştilor francezi, L'Humanité, denunţă "vânătoarea de ţigani" declanşată de Nicolas Sarkozy precum şi consecinţele dramatice ale unor repatrieri. Din cauza expulzărilor, mai scrie L'Humanité, copiii romilor nu pot fi şcolarizaţi... Potrivit cifrelor avansate de ziar, între 5000 şi 6000 de copii de rromi aflaţi în Franţa cu părinţii lor nu merg la şcoală, uneori din cauza municipalităţilor care nu vor să-i primească în sistemul şcolar francez.
Cotidianul LIBERATION publică vineri un interviu cu lidera socialistă Ségolène Royal, care a fost adversara lui Nicolas Sarkozy la ultimele prezidenţiale. Şi ea denunţă faptul că şeful statului francez convoacă televiziunea pentru a filma expulzările de rromi, cu intenţia, mai spune doamna Royal, să le demonstreze francezilor că este activ pe planul securităţii. Pe de altă parte, însă, ea recunoaşte că socialiştii nu au o poziţie clară în acest domeniu... De unde şi apelul pentru ca această temă, a securităţii, să nu fie lăsată numai în apanajul dreptei, opoziţia trebuie să propună şi ea un plan, pentru că francezii sunt sincer neliniştiţi datorită creşterii numărului de agresiuni.