Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande, favorit printre socialiştii francezi

francois-hollande-foto-reuters.jpg

François Hollande. Foto: Reuters

Un sondaj în rândul simpatizanţilor socialişti în Franţa arată că François Hollande, deputat, ar fi favoritul lor în lupta pentru palatul Elysée. El le devansează pe principalele contracandidate, Martine Aubry şi Segolene Royal. Socialiştii francezi se întâlnesc în acest week-end pentru o şcoală de vară. Alegerile primare din partid au loc în şase săptămâni.

Exerciţiu dificil pentru socialiştii francezi reuniţi în acest week-end în staţiunea La Rochelle pentru o şcoală de vară. Ei trebuie să arate că sunt uniţi, dar, în acelaşi timp, trebuie să se pregăteasca şi pentru competiţia internă, în urma căreia va fi desemnat cel care îl va înfrunta pe Nicolas Sarkozy la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Un sondaj publicat vineri arată că François Hollande, fost secretar general al partidului, este favoritul simpatizanţilor socialişti. François Hollande are 42% din simpatiile socialiştilor. El e urmat de Martine Aubry, fost ministru al muncii, cu 31%, şi de Segolene Royal, fostă candidată la preşedinţie, cu 19%. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de aproape 4000 de persoane.

Cât de relevant e sondajul?

Toată lumea e de acord că acest sondaj poate fi însă răsturnat, din mai multe motive. În primul rând, mai sunt şase săptămâni până la alegerile primare din Partidul Socialist, timp în care fiecare candidat îşi va prezenta pe larg programul. Apoi, nu se ştie câţi oameni vor vota la aceste alegeri primare. Unii spun că s-ar putea ajunge până la trei milioane, alţii cred că şi dacă s-ar ajunge la un milion, tot ar fi bine. în fine, candidaţii sunt într-o poziţie delicată: pentru că trebuie să fie atenţi să nu se atace prea tare. Orice argument pe care îl folosesc unul împotriva altuia va putea fi folosit împotriva lor de Nicolas Sarkozy în lupta pentru Palatul Elysée.

The Economist îi ironizează pe socialişti

Cum sunt văzute însă problemele socialiştilor francezi din afara ţării? Cu o oarecare ironie, după cum putem observa în paginile săptămânalului britanic The Economist. În ediţia de vineri, revista îi înfăţişează pe cei cinci candidaţi socialişti sub forma unui dinozaur, care poartă o bască pe cap, are o ţigară în gură şi un pahar de vin în mână. Vinul este roşu.