
Politică
François Hollande... olandezul!
default.png

Cotidianul Libération a publicat un articol extrem de documentat, semnat de geograful Gilles Fumey, de unde reiese că familia Hollande provine într-adevăr din Olanda sau din Ţările de Jos, cum mai era numită această regiune aflată în secolul al XVI-lea sub stăpânire spaniolă. Atunci a şi fost momentul când Spania catolică a reprimat cu o cruzime teribilă încercările "ţărilor de jos" de a se emancipa şi mai ales protestantismul care înflorea în aceste zone.
Strămoşii lui François Hollande şi-au părăsit la acea oră pământurile natale, pentru a se refugia în Franţa. Rebelii calvinişti s-au integrat apoi pe pământ francez, iar de frica Inchiziţiei, s-au arătat uneori fervenţi catolici.
Numele familiei Hollande exprima, la acea oră, o formă de ataşament faţă de nişte ţinuturi unde îşi aveau rădăcinile. Ceea ce nu înseamnă că François Hollande nu este sută la sută francez, deşi el mai are o identitate: aceea de normand, pentru că s-a născut la Rouen.
Analizând rezonanţele acestui nume de familie, care evocă de fapt o ţară, autorul articolului din Libération consideră că francezii l-au adoptat cu uşurinţă, cu atât mai mult cu cât evocă o pagină generoasă din istoria Franţei, când persecutaţii din Ţările de Jos erau primiţi pe teritoriul Hexagonului. Nimănui nu i se pare deci straniu ca Franţa să aibă un preşedinte numit François Hollande, mai greu ar fi fost dacă s-ar fi numit… François Finlande, François Irlande sau François Groënlande… De notat că Hollande înseamnă de fapt "ţara pădurilor", de la termenul "lande" şi de la "holt" sau "hout" care înseamnă "pădure" în olandeză.
Mai rămâne de văzut acum ce nume vor primi adepţii săi politici. Când Valérie Giscard d'Estaing era preşedinte, cei care simpatizau cu doctrina lui erau numiţi "giscardieni". Tot aşa, "mitterandiştii" erau legaţi de preşedintele François Mitterrand, iar "chirachienii", de Jacques Chirac. Nicolas Sarkozy a lăsat în urma sa termenul de "sarkozism". În ce-l priveşte pe François Hollande, deocamdată nu e clar dacă oamenii care îi împărtăşesc ideile trebuie numiţi "hollandişti" sau "hollandieni". În nici un caz, însă… olandezi. De fapt, Olanda este un nume colocvial dat Regatului Ţărilor de Jos, în componenţa cărora intră mai multe regiuni, printre care Olanda de Nord şi Olanda de Sud. În 1806, Napoleon Bonaparte s-a amestecat în istoria acestor regiuni şi a creat un efemer regat al Olandei, care n-a durat decât patru ani. Atunci însă au început să fie numite Ţările de Jos cu termenul generic de Olanda.
Două cuvinte acum şi despre prenumele François. El vine din latină, de la "francus" şi înseamnă "om liber". Mai târziu, acest termen a fost ales pentru a-i desemna pe franci, strămoşii francezilor. Francezii au deci motive să fie mândri că se numesc aşa cum se numesc, iar cei care poartă prenumele François cu atât mai mult.