Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande poate răsufla uşurat

francois-hollande-poate-rasufla-usurat.jpg

Curtea Constituţională franceză (Foto: AFP/Thomas Samson)

Consiliul Constituţional din Franţa a dat joi seară undă verde pentru adoptarea tratatului european de stabilitate bugetară, fără modificarea legii organice. O astfel de modificare ar fi necesitat un sprijin în Congres din partea Opoziţiei conservatoare şi o dezbatere publică ce-ar fi scos la iveală diviziunile stângii în privinţa textului european.

Palatul Elysée a luat act de decizia Consiliului Constituţional, iar preşedintele François Hollande a cerut imediat Guvernului de la Paris să pregătească "repede" proiectul de lege care să autorizeze ratificarea tratului european de stabilitate bugetară. O altă lege va fi adoptată, pentru a garanta buna aplicare a acestui text.

Reamintim că noul tratat european, conceput în plină criză a datoriilor va înscrie în dreptul ţărilor semnatare celebra regulă de aur şi anume limitarea deficitului public la doar 0,5% din PIB. Tratatul a fost semnat în luna ianuarie de 25 din cele 27 de state membre ale UE, însă doar opt l-au adoptat definitiv până acum. Iniţial, candidatul socialist François Hollande l-a respins, dar a promis că-l va accepta, dacă i se va alipi şi un capitol destinat să relanseze creşterea economică. Acest lucru a fost obţinut de preşedintele Hollande, care şi-a convins în iunie partenerii europeni să adopte un aşa-zis "pact pentru creştere economică şi locuri de muncă", finanţat cu 120 de miliade de euro.

Preşedintele socialist poate răsufla uşurat, întrucât o revizuire a Constituţiei ar fi necesitat un vot în Congresul reunit şi o majoritate favorabilă de trei cincimi dintre votanţi. Acest lucru ar fi implicat automat un sprijin din partea Opoziţiei conservatoare, întrucât unii dintre deputaţii extremei stângi ameninţau că votează contra. Votul simplu în Parlament care va urma acum va necesita doar o majoritate simplă, pe care socialiştii o deţin singuri în Legislativul de la Paris.