Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande, primul scandal politic

hollande.jpg

François Hollande, primul scandal politic. Foto: Valérie Trierweler şi Francois Hollande.REUTERS/Bertrand Langlois/Pool

În Franţa preşedintele François Hollande este confruntat cu prima "furtună politică”. Totul a pornit de la un mesaj de sprijin politic transmis prin reţeaua Twitter de partenera de viaţă a preşedintelui. Mediile de informare au amplificat enorm această afacere în care viaţa politică şi viaţa privată sunt amestecate.

Totul a pornit deci de la un mesaj de 140 de semne pe care actuala parteneră de viaţă a preşedintelui, Valérie Trierweiler, l-a adresat unui socialist dizident, Olivier Falorni, care se luptă să devină deputat în oraşul La Rochelle.

Marea problemă ţine însă de faptul că adversarul lui Olivier Falorni este tot un socialist, şi nu oricine, ci Ségolène Royal,  fosta parteneră de viaţă a preşedintelui francez, cea cu care François Hollande a trăit 30 de ani şi cu care are patru copii.

Iată-ne deci în plin foileton politic unde se amestecă şi viaţa privată, ba chiar gelozia, ba chiar animozitatea pe care o resimte prima doamnă a Franţei faţă de fosta parteneră de viaţă a preşedintelui. Mai toţi comentatorii, fie de dreapta fie de stînga, consideră că Valérie Trierweiler a comis o gafă prin acest mesaj de sprijin politic şi ieşire din rezervă.

De altfel cotidianul Libération îşi deschide ediţia cu acest titlu pe prima pagină: “Prima gafă a Franţei”. Nu e greu de observat că în timp ce presa de dreapta mai mult se amuză şi lansează tot felul de ironii în direcţia cuplului prezidenţial şi a socialiştilor, presa de stînga este efectiv foarte critică faţă de prima doamană a ţării căreia i se reproşează că şi-a depăşit atribuţiile.

Unele voci cer chiar instituirea unui statut juridic pentru soţia sau partenera de viaţă a celui care se instalează la Palatul Elysée. Partidul socialist şi preşedintele François Hollande au făcut bloc în spatele lui Ségolène Royal pentru a-i asigura victoria în oraşul La Rochelle. Cum este deci posibil ca femeia preşedintelui să afişeze o altă opţiune? se indignează socialiştii.

Cotidianul Libération consideră că întrebarea merită o dezbatere mai largă şi publică, în paginile sale, comentariile mai multor personalităţi politice şi culturale. Iată ce scrie de exemplu despre această afacere regizoarea Ariane Mnouchkine: “Din ură, ea (adică Valérie Trierweiler) a trădat. Sunt indignată. Siderată. Un comportament vulgar nu generează în mod automat un vodevil.

E şi mai grav decît atît. Ranchiunele personale sau patologice ale lui Valérie Trierweiler faţă de Ségolène Royal merg dincolo de acest aspect. Ea răneşte nu numai imaginea preşedintelui ci deasemenea imaginea stîngii şi a Franţei." Sunt deci cuvintele unei mari regizoare şi feministe, Ariane Mnouchkine, foarte cunoscută în Franţa şi chiar în străinătate.

Ceea ce spune ea cu o anumită virulenţă în Libération gîndesc însă mulţi oameni politici în acest moment, fie de dreapta fie de stînga. Iar în tabăra dreptei unii semnalează că prima doamna a Franţei dispune la Palatul Elysée de un birou şi de 7 consilieri plătiţi de stat. Pentru ce misiuni, pentru a exercita ce tip de activitate? se mai întreabă ei. Cu cîteva săptămîni în urmă revista L’Express a publicat un număr care avea pe prima pagină fotografia lui Valérie Trierweler şi acest titlu : "Nu cumva influenţa ei este prea mare?".

Aşadar, această afacere este instrumentalizată din punct de vedere politic în contextul în care duminică are loc în Franţa al doilea tur al alegerilor legislative. Dreapta franceză speră defapt să cîştige suficiente voturi pentru a priva Partidul Socialist de majoritatea absolută în Parlament.

Acest "vodevil" cum spun unii comentatori în ziarele de dreapta le dă într-adevăr apă la moară adversarilor lui François Hollande. Ei îşi spun: iată că preşedinţia "normală" pe care o anunţa socialistul François Hollande a luat sfîrşit doar după cinci săptămîni.

Alţii se întreabă dacă François Hollande are efectiv caracterul şi termperamentul necesar acestei funcţii într-un moment atît de delicat pentru Franţa şi pentru Europa, date fiind multiplele crize ale prezentului. Fără îndoială, această "gafă" a primei doamne, cum scrie Libération a provocat şi o spectaculoasă deturnare a dezbaterii politice. 

Ieri problema numărul unu abordată în contextul campaniei  electorale era cea legată de atitudinea dreptei faţă de extrema dreaptă şi a stîngii faţă de extrema stînga. Iar astăzi, brusc, subiectul numărul unu a devenit altul: dacă soţia sau femeia preşedintelui este sau nu obligată să-i împărtăşească opiniile politice şi valorile.

De notat că doamna Ségolène Royale, care în 2007 a fost adversara lui Nicolas Sarkozy la prezidenţiale, are acum ambiţia de a deveni prima femeie asumînd funcţia de Preşedinte al Adunării Naţionale Franceze. Dacă pierde însă alegerile locale din oraşul La Rochelle şi deci locul de deputat, ea poate spune adio acestei ambiţii.

Cotidianul de după-amiază, Le Monde se arată şi el extrem de critic faţă de prima doamnă a Franţei căreia îi reproşează că a comis o “veritabilă greşeală politică”, dar şi faptul că nu renunţă la jurnalism pentru perioada cît va avea domiciliul la Palatul Elysée.

Ori jurnalistă, ori prima doamnă a ţării, trebuie ales”, scrie Le Monde subliniind că între cele două statuturi există un conflict de interese. Le Monde care îi mai dă un sfat lui Valérie Trierweiler: să nu mai folosească reţeaua Twitter.