Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande reîncepe consultările în plină criză euro

francois-hollande-reincepe-consultarile-plina-criza-euro.jpg

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Kenzo Tribouillard)

Preşedintele Franţei, François Hollande, are mai multe consultări în aceste zile cu lideri europeni, pe tema monedei unice. Hollande se află marţi la Roma, miercuri îl va primi la Paris pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, iar joi se va deplasa la Londra.

Luna august a fost ca un fel de paranteză calmă în zona euro, dar acum au reînceput de fapt consultările febrile pentru ieşirea din criză. François Hollande va discuta cu premierul italian, Mario Monti, despre criză, bineînţeles, despre mecanismele pe care Europa le inventează din mers în vederea ajutorării ţărilor fragile, despre crearea unei uniuni bancare şi a unui mecanism unic de supervizare bancară în Europa, precum şi despre alte subiecte din aceeaşi categorie a urgenţelor economice.

Grecia rămâne şi ea un subiect important, într-un moment când germanii sunt tentaţi să "ajute" această ţară mai degrabă să iasă din clubul euro. Potrivit unui sondaj efectuat pentru publicaţia Financial Times, 54% dintre germani consideră că Grecia nu are ce căuta în zona euro. În Marea Britanie, doar 43% din populaţie are această opinie, în Franţa doar 29%, iar în Italia numai 21 de procente.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele francez, în ciuda faptului că presa franceză îl acuză de un fel de placiditate, el consideră că problemele pot fi rezolvate, dar că primele rezultate nu vor fi vizibile mai repede de un an. Acum, că vacanţele s-au încheiat, a venit momentul accelerării reformelor, al pedagogiei şi al realismului, mai declară Executivul francez.

În paralel, a început în Franţa şi o dezbatere în jurul tratatului bugetar european, pe care Parlamentul francez urmează să-l discute în octombrie. Ecologiştii şi federaliştii par divizaţi la acest capitol, mai precis în privinţa interzicerii prin lege a deficiturilor publice, iar Guvernul se teme, în ciuda majorităţii absolute de care dispune în Parlament, că autoritatea sa ar putea avea de suferit.