Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande și relațiile franco-române

cristian-parvulescu.jpg

Cristian Pârvulescu

Avem un preşedinte socialist la Paris, François Hollande, dar şi la Bucureşti, în fruntea executivului, se află un social-democrat, Victor Ponta. 

Majoritatea observatorilor este de părere că această situație este pozitivă pentru redinamizarea relațiilor dintre Franța și România mai ales că principala problemă dintre cele două țări a fost reprezentată de neînțelegerile dintre Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy - doi lideri conservatori dar cu interese diferite, după cum constată profesorul Cristian Pârvulescu într-un interviu acordat lui Ștefan Popescu :

“Problema a fost reprezentată de relația destul de tensionată dintre doi președinți conservatori dar care aveau dincolo de ideologii commune, interese diferite. Discursul lui Sarkozy, începând cu discursul de la Grenoble din vară anului 2010, nu a făcut decât să crească prăpastia dintre România și Franța. Și asta deși Franța a avertizat în nenumărate rânduri prin intermediul ambasadei franceze din București asupra faptului că există o problemă în ceea ce-i privește pe rromii din România.  Vor fi relaţiile mai bune ? Să nu uităm că relațiile între două țări se stabilesc mai mult la nivel de președinți decât la nivel de prim-miniștrii. Prin urmare, relațiile ar putea să se înrăutățească dar totuși François Hollande este un pragmatic – dacă Angela Merkel cu care are divergențe ideologice majore consideră că va putea dialoga și va putea ajunge la un compromis cu François Hollande, atunci de ce nu ar putea s-o facă și Traian Băsescu ?

Sigur, din acest punct de vedere, Victor Ponta, în măsură în care va rezistă o perioadă mai importantă la guvernare, ar putea să joace un rol important pe relația București - Paris. Între socialiștii francezi și socialiștii români relațiile sunt normale, nu sunt însă foarte cordiale. Dacă ne uităm la politici o să vedem cât de diferite sunt politicile propuse de Hollande (…)și programul guvernului Ponta. Programul guvernului Ponta este de centru-dreapta, cu foarte multe elemente de dreapta care nu ar putea fi puse în discuție în Franța, în afara campaniei electorale, nici măcar de către conservatorii din UMP. Iată de ce cred că trebuie să vorbim despre construcția unei relații politice, unei relații ideologice pe termen mediu. Cu toate astea, în această perioadă, chiar dacă au existat confruntări între Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy, relațiile dintre Franța și România au mers normal cu excepția câtorva elemente, Franța nu a blocat aderarea României în Schengen - a întârziat-o doar în prima fază - și cred că ar putea să joace în continuare un rol important. Dacă Victor Ponta ar putea să convingă noul guvern de la Paris că este totuși important pentru el și pentru România să intrăm în Schengen în toamnă, ar putea avea sprijinul Franței în condițiile în care situația din Olanda – adversara noastră – este neclară. Sarkozy “s-a jucat” cu frontierele şi a pierdut. Este un moment prilenic pe care România ar trebui să îl folosească”. 

 

 
Ştefan Popescu in dialog cu profesorul Cristian Pârvulescu