Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande s-a instalat oficial la Palatul Elysee

francois-hollande-s-instalat-oficial-palatul-elysee.jpg

François Hollande (Foto: Reuters/Charles Platiau)

François Hollande a fost învestit marţi în funcţia de preşedinte al Franţei. Ceremonia de preluare a puterii de la Nicolas Sarkozy a avut loc la Palatul Elysée. Hollande declară că e pe deplin conştient de provocările care-l aşteaptă.

Preşedintele François Hollande a ajuns într-o maşină decapotabilă–destul de neplăcut moment, pentru că a început o ploaie torenţială la Paris–la Mormântul Soldatului Necunoscut, aflat sub Arcul de Triumf. Învestirea noului şef de stat a avut deja loc la Palatul Elysée în cursul dimineţii.

În prealabil, François Hollande sosise la palatul prezidenţial pentru o discuţie tête-à-têt cu predecesorul său. O întâlnire care a durat exact 38 de minute şi în cursul căreia Nicolas Sarkozy i-a transmis, fireşte, codurile nucleare, o serie de dosare confidenţiale, dar fără îndoială şi o listă de doleanţe personale, cum ar fi soarta foştilor săi colaboratori.

Nicolas Sarkozy împreună cu soţia sa, Carla Bruni au părăsit apoi palatul pe care l-au ocupat timp de cinci ani, sub aplauzele angajaţilor de la Elysée, dar şi ale celor câteva zeci de militanţi UMP adunaţi la ieşirea din curtea palatului. François Hollande nu şi-a condus, nici nu şi-a aplaudat predecesorul–despărţirea a fost foarte reţinută, rece am putea spune.

A urmat învestirea lui François Hollande în gradul de mare maestru al ordinului naţional al Legiunii de Onoare şi bineînţeles, învestirea sa în funcţia de preşedinte, totul în saloanele aurite şi pline de invitaţi-circa 400 de persoane–ale palatului prezidenţial. Hollande şi-a rostit aici primul său discurs de preşedinte, un discurs de învestitură, marcat de trei cuvinte-cheie: demnitate, simplitate, sobrietate. Un discurs în care şi-a criticat indirect predecesorul, politica lui Sarkozy, dar şi stilul acestuia şi în care şi-a repetat liniile directoare ale politicii pe care o va duce: justiţie pentru toţi, soarta tineretului. Hollande a repetat că vrea o "cale nouă pentru Europa", cu alte cuvinte promite o renegociere a pactului bugetar european, căruia vrea să-i adauge măsuri destinate să relanseze creşterea economică, chestiune care va fi în centrul primelor discuţii oficiale ale noului preşedinte francez.

Prima zi de lucru a lui François Hollande începe însă de-abia marţi seară, noul preşedinte urmând să-şi ia zborul spre Berlin, unde-l aşteaptă o discuţie şi o cină delicată cu Angela Merkel. Pe meniul acestei prime întâlniri se află soarta pactului bugetar european, pe care cancelara germană nu vrea să-l modifice sau cel puţin nu în sensul dorit şi imaginat de François Hollande. Ţinând cont de istoria relaţiilor franco-germane, putem spera însă în găsirea unui compromis între principalii doi parteneri ai Uniunii Europene.