Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande, vizită istorică în Algeria

hollande.jpg

François Hollande, vizită istorică în Algeria

Preşedintele francez François Hollande şi-a început miercuri o vizită în Algeria unde i s-a rezervat o primire triumfală. Fosta colonie franceză, Algeria, are încă multe resentimente faţă de Franţa, fosta putere colonială, dar există şi o dorinţă de normalizare a relaţiilor. De notat că această vizită de stat a preşedintelui francez are loc în contextul în care Algeria îşi sărbătoreşte 50 de ani de la independenţă.

Vizita se doreşte istorică şi are toate şansele de a deschide o nouă pagină în relaţiile franco-algeriene. Nu trebuie uitat însă că şi alţi preşedinţi francezi au efectuat în trecut vizite la fel de “istorice”, au semnat parteneriate speciale cu Algeria fără să fi reuşit însă efectiv să calmeze tensiunile subterane şi cîteodată imposibil de controlat dintre cele două ţări.

In 1981 preşedintele François Mitterrand efectua deja o vizită în Algeria cu ambiţia de a institui noi raporturi între cele două ţări, el vorbea chiar de un “simbol al relaţiilor noi dintre Nord şi Sud”. Vorbe care au rămas fără efect. In 2003 şi 2004, Jacques Chirac, un veritabil expert în materie de relaţii cu publicul, a efectuat două vizite extrem de cordiale în Algeria. In 2005 însă el a fost blamat de algerieni pentru că Franţa s-a dotat cu o lege în care era menţionat un anumit rol pozitiv al epocii coloniale.

Nicolas Sarkozy i-a cucerit şi el prin stilul său deschis şi spontan pe algerieni, dar aceştia nu i-au iertat totuşi refuzul de a recunoaşte “crimele” comise de armata franceză în contextul războiului de independenţă. Va reuşit, acum, socialistul François Hollande să meargă mai departe decît predecesorii săi, să relanseze relaţiile cu Algeria pe o bază nouă, de încerdere şi de estompare a rănilor trecutului? Vom reveni fără îndoială la acest subiect.

Deocamdată este evident că preşedintele Franţei a făcut tot posibilul pentru a le transmite un mesaj puternic de reconciliere algerienilor. De la preluarea funcţiei de preşedinte el nu s-a deplasat niciodată cu o delegaţie atît de impresionantă în străinătate: 200 de persoane în total, dintre care 9 miniştri, 40 de oameni de afaceri, mai mulţi scriitori şi atişti... Cărorla li se adaugă în jur de o sută de jurnalişti.

Françoi Hollande a mers, deasemenea, mult mai departe decît predecesorii săi în recunoaşterea atrocităţilor comise de statul francez în cei 8 ani cît a durat războiul de independenţă, între 1954 şi 1962.

Ceea ce doresc de fapt algerienii este ca Franţa să-şi ceară public scuze pentru dramele şi suferinţele provocate, şi eventual să procedeze la despăgubiri financiare pentru răul comis în Algeria. Ori, aici intervine de fapt litigiul, pentru că francezii nu se consideră chiar atît de vinovaţi. Sigur, cei 132 de dominaţie colonială au fost şi ani de exploatare cruntă a Algeriei, dar francezii consideră că au avut şi o misiune civilizatoare. François Hollande urmează, joi 20 decembrie, să pronunţe un discurs în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului algerian, unde va aborda cu “luciditate”, trecutul comun al acelor două ţări. El a avertizat însă că nu se va lăsa într-un fel de “cursă a scuzelor” sau a “pocăinţei”. Trebuie să privim spre viitor, spune Parisul, şi pe bună dreptate. Uneori, în ciuda trecerii tmpului, rănile trecutului nu se cicatrizează, singura fiind atunci, cum spune preşedintele François Hollande, îndreptarea privirilor spre viitor.