Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa cere intervenţia ONU în Siria

siria-bombardament.jpg

Sursa: socialphy.com

Confruntările armate violente s-au reluat, duminică, la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, unde rebeli retraşi în mai multe cartiere rezistă unei ofensive a armatei lui Bashar al-Assad. Cel puţin patru persoane au fost ucise duminică, potrivit unui prim bilanţ prezentat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), după ce ieri 168 de sirieni au murit în urma violenţelor, scrie Mediafax. Franţa a îndemnat la o intervenţie a ONU pentru soluţionarea conflictului.

Peste 20.000 de oameni au murit în Siria din martie 2011, cand a izbucnit revolta populară care cere plecarea de la putere a regimului Bashar al-Assad.

"Confruntările violente au fost reluate duminică dimineaţa, în special în cartierele Bab al-Jadid, Zahraa şi Arkuba", a anunţat OSDO , precizând că " au fost auzite explozii, în timp ce aviaţia survola oraşul".

Confruntările au marcat o pauză sâmbătă seara la Alep, după asaltul lansat sâmbătă în zori de către armata siriană, care a bombardat şi mitraliat din elicoptere cartierele controlate de către rebeli în acest oraş cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori care constituie o miză crucială pentru ambele tabere.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei siriene în exil a solicitat sâmbătă ţărilor "surori" şi "prietene" să îi înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al-Assad trebuie să fie judecat pentru "masacrele" comise asupra sirienilor, în contextul asaltului de la Alep.

"Aşteptăm de la fraţi şi prieteni o susţinere a Armatei Siriene Libere (ASL) o susţinere calitativă. Vrem arme care să ne permită să oprim tancurile şi avioanele de luptă" ale armatei, a declarat Abdel Basset Sayda, preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS), principalul grup al opoziţiei, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.

Franţa cere Rusiei şi Chinei să susţină intervenţia ONU

Preşedintele François Hollande a îndemnat la o intervenţie rapidă în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru evitarea de noi "masacre" în Siria, în contextul în care armata siriană a lansat o ofensivă asupra oraşului Alep.

"Mă adresez încă o dată Rusiei şi Chinei, pentru ca ele să ia în considerare că va fi haos şi război civil dacă Bashar al-Assad nu este împiedicat", a adăugat preşedintele Franţei. Rusia şi China, susţinătoarele regimului de la Damasc pe scena internaţională, au opus în trei rânduri un dublu vot de veto, în mai puţin de un an, unor rezoluţii ONU cu privire la situaţia din Siria.

"Regimul lui Bashar al-Assad ştie că este condamnat şi, deci, va utiliza forţa până la capăt", a continuat Hollande. "Singura soluţie care va permite reconcilierea şi unirea sirienilor este plecarea lui Bashar al-Assad (de la putere) şi constituirea unui Guvern de tranziţie", a apreciat şeful statului francez.

"Nu este prea târziu, însă fiecare zi care trece reprezintă o reprimare, revolte şi, deci, masacre", a adăugat Hollande.