Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa clarifică situaţia de la graniţa cu Italia

wauquiez-laurent-ministrul-francez-afaceri-europene.jpg

Laurent Wauquiez , ministrul francez pentru afaceri europene

Franţa nu are intenţia să îşi închidă frontiera cu Italia. Iată ce a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, într-un interviu pentru cotidianul La Repubblica. Declaraţia vine după anumite zvonuri apărute după ce Italia şi-a anunţat, joi, intenţia de a elibera pentru toţi imigranţii tunisieni, sosiţi de la începutul anului, permise de sejur temporare de şase luni, care, în opinia Romei, ar urma să le permită să circule liber în spaţiul Schengen, lucru pe care Parisul şi Berlinul îl contestă.

Roma acuză Uniunea Europeană (UE) şi mai ales Franţa de lipsă de solidaritate cu Italia, aflată în prima linie a valului de imigranţi venind din Tunisia sau Libia.

"Se înşală cei care spun că Italia gestionează singură această criză, fără susţinerea partenerilor europeni. Spaţiul Schengen este un spaţiu de solidaritate", a spus Wauquiez, care a citat operaţiunea Hermes, de supraveghere a coastelor italiene, sau cele 38 de milioane de euro, fonduri europene pentru migraţie, primite de Italia în 2010.

În opinia ministrului, "această solidaritate se exprimă altfel decât prin reinstalarea imigranţilor ilegali în alte state membre" ale Uniunii, care "riscă să creeze noi încurajări, de pe urma cărora vom avea cu toţii de suferit, inclusiv Italia".

"Nu (Marine) Le Pen este cea care dictează poziţia Franţei. O las cu gesticulaţiile sale mediatice şi muncesc, împreună cu partenerii mei europeni, la răspunsuri concrete", i-a răspuns Waukiez ministrului italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, care a declarat, anterior, că poziţia Guvernului francez asupra imigraţiei este dictată de "greutatea" Frontului Naţional (de extremă dreapta).