Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa critică legea maghiară a presei

presa-maghiara.jpg

Presa ungară a protestat faţă de noua lege a presie.

Franţa critică fără menajamente legislaţia maghiară legată de presă, în contextul în care Ungaria a preluat pentru 6 luni preşedinţia Uniunii Europene. Criticile sunt formulate atât la nivel oficial cât şi în presă.La nivel oficial avem o declaraţie făcută marţi de purtătorul de cuvânt al guvernului francez, François Baroin.

El a fost invitat, în cursul dimineţii, la o emisiune foarte ascultată a postului de radio France Inter.  Iată cum califică François Baroin, care este şi ministru al bugetului, legea audiovizualului din Ungaria. "Este o alterare profundă a libertăţii presei şi este evident incontestabil că Franţa, la fel ca si celelalte ţări ale Uniunii Europene, doreşte o modificare a acestui text."

Întrebat de ce nu reacţionează Uniunea Europeană mai energic în faţa acestei legi adoptată de altfel de Parlamentul maghiar pe 21 decembrie anul trecut, François Baroin a reamintit că procedurile în acest tip de situaţie trebuie lansate în conformitate cu anumite reguli.

Mobilizarea, a mai spus demnitarul francez, există însă. "Nu cred", a mai spus François Baroin, "că textul de lege adoptat la Budapesta este compatibil cu dispozitivele convenţiei europene". Şi tot el a precizat:

Reacţie CE legea presei

Mihaela Gherghişan, Corespondent RFI la Bruxelles

AscultăDownload

 "Poziţia franceză pe care o exprim astăzi în numele guvernului francez, poziţia tuturor statelor membre ale Uniunii Europene trebuie să fie de o natură suficient de puternică pe plan politic şi diplomatic pentru a permite guvernului maghiar să-şi exercite mandatul în fruntea Uniunii în condiţii de mai mare serenitate."

 Iată deci care este poziţia oficială a Franţei, clară, fără echivoc. În paralel, comentatorii agenţiilor de presă precum şi editorialiştii sunt mai vehemenţi şi evocă fără menajamente caracterul "liberticid" al legii audiovizualului din Ungaria.

"Ungaria îşi bate joc de valorile Europei" - este titlul editorialului de pe prima pagină a ziarului Le Monde cu data de miercuri. Sub acest titlul, şi el fără echivoc, editorialistul arată că această lege contravine tratatelor europene şi prevederilor care figurează în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.

Nu este greu de constat că ţara care ar trebui să-şi asume, în următoarele şase luni, rolul de a impulsiona Europa, s-a dotat cu o lege care contravine spiritului european, mai scrie LE MONDE. Iar alţi comentatori aici în Franţa observă că legea maghiară legată de mediile de informare este lege similară cu cea impusă în Republica Belarus de cel pe care Occidentul îl consideră ultimul dictator din Europa, preşedintele Lukasenko. 

Editorialistul ziarului LE MONDE mai ţine să sublinieze că Europa nu poate fi doar o vastă piaţă, Uniunea Europeană este o comunitate de valori politice.

Agenţia France Presse constată însă că rafalele de critici îndreptate spre Budapesta nu par să impresioneze prea mult guvernul conservator condus, din iunie anul trecut, de Viktor Orban. France Presse reia o reacţie a guvernului de la Budapesta care spune, citez, "înainte de a ne critica aşteptaţi să vedem cum va funcţiona această lege".

Pe de altă parte, însă, secretarul de stat maghiar pentru afacerile europene, Enikö Györi, pare să dea puţin înapoi, în sensul că declaraţia sa, reluată tot de France Presse, este mai nuanţată. Oficialul spune că legea presei va fi figura pe agenda unei reuniuni a guvernului maghiar şi a Comisiei Europene pe 7 ianuarie. 

În ce priveşte  Comisia Europeană, reamintim că ea a cerut explicaţii nu numai în legătură cu această lege, ci şi cu "taxele excepţionale" care sunt aplicate în Ungaria societăţilor străine mulţinationale. În orice caz, iată două afaceri care întinează începutul preşediniţiei maghiare a Uniunii Europene, concluzionează Agenţia France Presse.