Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa extinde operaţiunea armată din Mali

mali.jpg

Militari francezi in Mali. AFP PHOTO/ISSOUF SANOGO

Franţa a extins atacurile din Mali, fosta sa colonie. Pe lângă atacuriler aeriene, Parisul vrea să suplimenteze numărul de trupe şi a trimis deja zeci de blindate în teren. Ofensiva franceză din Mali a reuşit să-i gonească pe jihadişti din nordul ţării, dar conflicte şi mai dure au izbucnit în vestul şi în centrul ţării. Autorităţile franceze recunosc că se lovesc de o rezistenţă dură în aceste zone.

Liderul Hexagonului, Francois Hollande, spune că loviturile efectuate în noaptea de luni spre marţi şi-au atins obiectivul. Totuşi, lucrurile sunt mai nuanţate. Trupele maliene de la sol sprijinite de raidurile aeriene franceze au reuşit să-i împingă pe jihadişti din nordul ţării, din zonele pe care le-au cucerit în urmă cu nouă luni.

Au izbucnit însă lupte şi mai dure în Vestul Mali şi în centru, unde ieri, rebelii, cum sunt ei numiţi de o parte a presei, au reuşit să recucerească un oraş.
E vorba de oraşul Diabali, aflat la 400 de kilometri de capitală. „Islamiştii au venit dinspre regiunea cu Mauritania, unde au fost bombardaţi de armata franceză”, a explicat un responsabil din forţele de securitate maliene, citat de „Le Monde”.

Ministrul Apărării francez, Jean-Yves Le Drian, a confirmat căderea oraşului. El a mai explicat însă că trupele franceze ştiau că „nodul, luptele cruciale se vor duce în vest”. „Forţele grupărilor teroriste sunt exact cum am prevăzut. Dispun de armament greu şi sunt foarte hotărâţi şi foarte organizaţi”, a mai spus Jean-Yves Le Drian. E vorba în principal de Mişcarea pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest, pe scurt Mujao.

Purtătorul de cuvânt al acesteia, Omar Ould Hamaha, a declarat pentru postul francez Europe 1 că Franţa „tocmai a deschis porţile infernului”. „Franţa a căzut într-o capcană şi mai periculoasă decât Afganistan, Irak sau Somalia. Şi e doar începutul!”,  a mai ameninţat islamistul.

Suplimentare a trupelor

Franţa a anunţat că îşi va suplimenta efectivele militare trimise pentru a duce acest conflict. De la 750, cât sunt ei acum, numărul lor va creşte în perioada următoare la 2.500. Administraţia franceză consideră deja, chiar dacă nu o spune oficial, că atacurile aeriene nu mai sunt suficiente. Iată de ce Parisul a trimis deja în teren cel puţin 40 de blindate. Coloana a ajuns deja în capitala Bamako, aşa cum anunţă AFP.

Terorişti antrenaţi de Statele Unite

Forţele americane cunosc bine zona, tocmai pentru că a remarcat de mai mulţi ani pericolul terorist. Şi tot de câţiva ani, Statele Unite au finanţat şi format armata maliană. A fost cel mai ambiţios program antiterorist american din această regiune a Africii şi a fost un eşec total, relatează „New York Times”. Nu numai că autorităţile din Mali au pierdut controlul asupra nordului ţării, dar mai multe unităţi antrenate de americani au fost primele care au dezertat. Şi nu oricum: au plecat cu tot cu trupe şi cu arme. Şi bineînţeles, cu experienţa americană de luptă antiteroristă. Mai mult, unul dintre ofiţerii antrenaţi de americani a fost cel care a condus lovitura de stat. America a cheltuit cu instrucţia actualilor jihadişti între 520 şi 600 de milioane de dolari, timp de patru ani.

Pe cine poate conta Franţa

Deocamdată, poate conta pe câteva sute de soldaţi din partea statelor vecine cu Mali: Senegal, Burkina Faso, Nigeria, Mauritania în cadrul forţei comune africane autorizate de ONU.
NATO afirmă că deocamdată nu a primit nicio cerere de asistenţă din partea Franţei.
Uniunea Europeană, ca instituţie, a anunţat deja că nu vrea să joace un rol activ în operaţiune, scrie „Le Figaro”. Statele europene nu prea s-au grăbit să sară în ajutorul Parisului. Germania şi Marea Britanie vor trimite sprijin logistic şi medical. „Nu se pune problema unui angajament al trupelor”, a precizat diplomaţia germană. Statele Unite vor oferi şi ele sprijin logistic şi informativ. Franţa a obţinut sprijinul de principiu al Consiliului de Securitate al ONU. Iar săptămâna aceasta se va reuni consiliului miniştrilor de Afaceri Externe din statele Uniunii, deci inclusiv România. Şi Franţa le va cere ajutorul. Ministrul de Externe Laurent Fabius a declarat deja că „Franţa nu are intenţia să rămână singură în Mali”.
Există însă aşteptări destul de mici. Statele europene nu prea sunt interesate să participe într-un nou teatru de conflict, după Irak, Afganistan şi apoi Libia. Nici măcar state care ar putea avea probleme cu islamiştii africani din cauza proximităţii în regiune, precum Italia. Pe plan local însă, Franţa poate conta pe tuaregi, care au anunţat că vor sprijini armata franceză.

„Conştienţi de riscuri”

În primul rând, la cel terorist, deoarece jihadiştii au ameninţat că vor lovi ţinte franceze – chiar în Hexagon, în Europa, dar şi în Africa. Un risc şi mai apropiat este ca cei opt cetăţeni francezi capuraţi de grupări teroriste din Sahel să fie ucişi. Premierul Jean Marc Ayrault a indicat că guvernul este conştient de acest risc, dar că dacă ar fi rămas inactiv, nu ar fi contribuit cu nimic la eliberarea lor.

URMĂRIŢI EVENIMENTELE DIN MALI ÎN DIRECT AICI