Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, gata să recunoască un guvern sirian de opoziţie

hollandetv2-0.jpg

François Hollande . France Télévisions

Franţa e dispusă să recunoască un guvern sirian de opoziţie de îndată ce acesta va fi format. Acuzat de opozitia conservatoare că nu ia poziie în dosarul sirian, presedintele Franţei si-a conscrat mare parte din discursul rostit luni seară în faţa conferintei anuale a ambasadorilor acestui spinos dosar.

François Hollande a avertizat de asemenea - ca şi omologul său american Barack Obama - că utilizarea armelor chimice de către guvernul de la Damasc ar fi "o cauză legitimă de interventie directă" a comunitătii internationale. 

Preşedintele
francez

François Hollande

AscultăDownload

Pentru moment, trebuie acţionat. Mai întâi intensificând eforturile pentru ca tranzitia politică să se poată derula cât mai repede. În această perspectivă, Franţa cere opoziţiei siriene să constitutie un guvern provizoriu reprezentativ care să poată deveni reprezentantul legitim al noii Sirii. Îi îndemnăm pe partenerii noştri arabi să accelereze acest demers, iar Franţa va recunoaşte guvernul provizoriu al noii Sirii de îndată ce acesta va fi format.

Apoi, aducem un sprijin apăsat celor care operează pe teren pentru o Sirie liberă, democratică si care să garanteze securitatea tuturor comunitătilor ei. În sfârşit, rămânem foarte viglilenţi alături de aliaţii nostri pentru a preveni utilizarea armelor chimice de către regimul de la Damasc. Acest lucru ar fi pentru comunitatea internatională o cauză legitimă pentru a interveni direct”, spune presedintele François Hollande.