Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi Germania, obligate să se înţeleagă la Consiliul European

La Consiliul European de joi de la Bruxelles, eşalonat pe două zile, cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene ar urma să adopte un fel de foaie de parcurs pentru ieşirea din criză. Germania şi Franţa au în acest context o mare responsabilitate şi sunt, cum spun unii comentatori, "obligate" să se înţeleagă, deşi au viziuni diferite în privinţa soluţiilor care se impun.

Printre altele, cei 27 ar urma să adopte la acest Consiliu European un "pact de creştere", destinat să favorizeze investiţiile. Acest pact este dotat cu 130 de miliarde de euro, dar mai rămâne de pus la punct statutul său juridic. Or, la acest capitol, francezii şi germanii aveau, cel puţin până miercuri seară, păreri opuse.

Ceva mai apropiate erau poziţiile Parisului şi ale Berlinului în privinţa a ceea ce experţii numesc "viitoarea uniune bancară". În schimb, când vine vorba de "viitoarea uniune politică", Franţa rămâne pe poziţiile ei tradiţionale şi nu concepe să abandoneze în favoarea Bruxelles-ului anumite atribuţii, care ţin de suveranitatea sa.

Cotidianul Le Monde consideră însă că succesul Consiliului European care începe joi depinde de capacitatea Parisului şi a Berlinului de a ajunge la un compromis. O imensă responsabilitate apasă atât pe umerii Franţei, cât şi pe cei ai Germaniei. Parisul, mai scrie Le Monde, trebuie să-şi asume riscul de a ieşi dintr-o anumită rigiditate. Noul stil adoptat de François Hollande, care şi-a propus de fapt, în contrast cu predecesorul său, Nicolas Sarkozy, să păstreze o anumită distanţă faţă de Berlin, nu pare să fie deloc constructiv.

Germania cere de fapt crearea unei uniuni bancare şi bugetare cu un centru de decizie unic sau cel puţin coordonat după principii federale. Practic, ideea Berlinului este în prezent aceasta: dacă ţările europene îndatorate vor mai multă solidaritate şi mutualizarea datoriilor, atunci să accepte întâi reguli unice de disciplină bugetară şi o integrare politică din ce în ce mai mare.

Un funcţionar de la Bruxelles declara recent că Europa, pentru a ieşi durabil din criză, trebuie să facă un salt, are nevoie de un "big-bang federal". Opinia publică europeană nu este însă pregătită pentru ca bătrânul continent să devină un fel de "Statele Unite ale Europei". Deşi, potrivit unul sondaj realizat în Franţa, trei sferturi dintre locuitorii Hexagonului consideră că o Europă mai integrată din punct de vedere politic ar fi "o bună soluţie pentru ieşirea din criză".