Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franta si Germania vor un parteneriat privilegiat cu Turcia

Invitata la Paris pentru a asista la o conventie a partidului de guvernamant francez, Uniunea pentru o Miscare Populara, pe tema Europei, Angela Merkel a avut numai cuvinte bune si de aprobare fata de intiativele Frantei.

Nicolas Sarkozy si Angela Merkel pledeaza cu caldura pentru o cat mai stransa colaborare franco-germana, in contextul constructiei europene si a preluarii presedinitiei Uniunii Europene de catre Franta, pe intai iulie anul acesta.

Ca si cum ar fi vrut sa-i contrazica pe toti comentatorii care au afirmat in ultimul timp ca intre Paris si Berlin relatiile sunt crispate, presedintele francez si cancelarul german au afisat miercuri, 30 ianuarie o unitate si o complicitate exemplare. Invitata la Paris pentru a asista la o conventie a partidului de guvernamant francez, Uniunea pentru o Miscare Populara, pe tema Europei, Angela Merkel a avut numai cuvinte bune si de aprobare fata de intiativele Frantei. Ambii lideri pledeaza, de exemplu, pentru un parteneriat privilegiat cu Turcia, refuzand ideea unei integrari europene a acesteia. Angela Merkel i s-a adresat presedintelui francez cu formula "draga Nicolas", subliniind ca si pentru ea, prietenia franco-germana este sacra.

De partea sa, Nicolas Sarkozy a pledat pentru existenta unei politici comune in materie de imigratie si co-dezvoltare si i-a criticat pe cei carora le este frica sa asume dimensiunea crestina a Europei.

"Totusi, a spune ca Europa are radacini crestine este pur si simplu o chestiune de bun simt, iar a refuza recunoasterea acestui lucru e ca si cum te-ai deturna de la un adevar istoric".

Sa notam si aceasta fraza pronuntata de premierul François Fillon, care vede in proiectul european un vis de civilizatie capabil sa echilibreze fortele în lume. (CR - 1/31/2008;14h)