Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa îşi justifică poziţia pe tema Schengen

wauquiez-laurent-ministrul-francez-afaceri-europene.jpg

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez

Controlarea fluxurilor de imigranţi şi criminalitatea organizată sunt principalele motive care au determinat Parisul şi Berlinul să refuze intrarea, pe termen scurt, a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Iată ce a declarat ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, într-un interviu pentru cotidianul Le Figaro.

"75% din imigraţia ilegală în Europa trece prin această regiune a sud-estului Uniunii Europene", spune ministrul. "Dacă Bulgaria şi România intră în Schengen, frontierele lor devin şi ale noastre", continuă el. Iată de ce un aviz favorabil reprezintă o "decizie plină de consecinţe importante, care afectează securitatea noastră internă".

În faţa criminalităţii organizate, a traficului de stupefiante şi de arme, eforturile României şi ale Bulgariei sunt fără îndoială insuficiente, consideră ministrul.

Oficialul francez nu pune în discuţie capacitatea tehnică a României de a controla frontiera de est a Uniunii, ci factorul uman : "România a scăzut cu 40% salariile vameşilor. Nu este cea mai bună garanţie că aceştia vor fi cu totul impermeabili la corupţie". Între altele, Spaţiul Schengen funcţionează cu o bază de date ultrasensibile. Dacă această bază ar cădea în mâinile criminalităţii organizate, ar însemna o adevărată breşă în dispozitivul european de securitate.

Întrebat despre timpul necesar ca România şi Bulgaria să intre în Schengen, Laurent Wauquiez a declarat că acest lucru nu se va produce înainte ca UE să aibă garanţia că aceste ţări s-au angajat "împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi că frontierele le sunt bine păzite". "Dacă aceste ţări vor fi gata într-un an, vor intra în Schengen într-un an, dacă vor fi în trei ani, atunci vor mai trece trei ani până la intergare".

Editorialul din Le Figaro este şi el pe acest subiect : "NU unei Europe balcanizate" : "Intrarea în Spaţiul Schengen nu este un drept care se cuvine unei ţări ca România şi Bulgaria, nu, dacă acestea nu au îndeplinit condiţiile".